Review: The Sheepdogs – Outta Sight

 

The Sheepdogs - Outta Sight

The Sheepdogs – Outta Sight
Format: CD – Vinyl LP / Label: Warner Canada Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

The Sheepdogs is een Canadese band uit Saskatoon, Saskatchewan, die al vanaf 2006 actief is.

Ewan Currie (zang, gitaar), Ryan Gullen (bas), Sam Corbett (drums), Jimmy Bowskill (gitaar, slidegitaar, pedal steel) en Shamus Currie (piano, orgel, synthesizer) hebben een geluid waarop je moeilijk een stempel kunt drukken. Ze mengen met het grootste gemak Southern Rock met T.Rex-achtige glamrock maar ook het geluid van The Doobie Brothers en zelfs 10CC komt op dit album voorbij.

Geopend wordt met de lome rocker Here I Am waarin je het genoemde T.Rex geluid tegenkomt, gemengd met een Black Crowes-achtig geluid. Resulterend in een recht voor je raap rocker met venijnig gitaarwerk. De rocker Find The Truth trekt meer richting de Southern Rock.

Dat geldt ook voor het broeierig riffende I Wanna Know You waarin, door de zang, ook een Doobie Brothers geluid zit.

Na de sompig pompende rocker Waiting For Your Call gaat de rock even aan de kant om plaats te maken voor het keurig verzorgde countryrock nummer Carrying On met een lekker zwevende pedal steel en prima meerstemmige zang. Dan wordt een ritmebox ingezet voor het luie, J.J. Cale-achtige So Far Gone. Loom met snijdend gitaarspel.

Het gas gaat er weer op in Scarborough Street Fight. Een gruizger funky rocker. Het geluid van 10CC duikt verrassend genoeg op in de traag pompende poprock van Mama Was A Gardener. Goddamn Money is een funky Southern Rock nummer met duidelijke Lynyrd Skynyrd trekjes.

Het luie funky Didn’t I deed mij aan het geluid van de (vergeten) Cate Brothers denken.

De afsluiter Roughrider ‘89 is een dwingend pompend funky nummer in de Southern Rock sfeer met een “yee haw” countryswing wending.

Het album ‘Outta Sight’ bewijst dat The Sheepdogs een veelzijdige band is. Maar daar zit ook een beetje het gevaar. Door de variatie aan stijlen op dit album kan ik niet helemaal spreken over een ‘absolute aanrader’ . Wel van een zeer prettig album!

Tracks:
01. Here I Am
02. Find The Truth
03. I Wanna Know You
04. Waiting For Your Call
05. Carrying On
06. So Far Gone
07. Scarborough Street Fight
08. Mama Was A Gardener
09. Goddamn Money
10. Didn’t I
11. Roughrider ‘89

Website: https://thesheepdogs.com/