Review: The Sheepdogs – Live At Lee’s

 

The Sheepdogs - Live At Lee’s

The Sheepdogs – Live At Lee’s
Format: CD / Label: W.M. Canada Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De Canadese band The Sheepdogs ademen niet alleen Classic Rock…sterker nog, ze ZIJN Classic Rock!

Alle nummers op hun nieuwe live album hebben namelijk het opwindende krachtige rockgeluid dat de meeste rock uit het einde van de 60’s en het begin van de 70’s ook had.

Je hoort de ene na de andere invloed voorbij komen….The Rolling Stones, the Faces, Little Feat, Edgar Winter, Neil Young, The Allman Brothers Band, The Doobie Brothers…en zo zou ik nog wel even door kunnen gaan.

Dat betekent echter niet dat The Sheepdogs een soort coverbandje is, dat het Classic Rock geluid klakkeloos imiteert. Ze voegen er een flinke rockende eigen identiteit aan toe.

The Sheepdogs komen uit Saskatoon, Saskatchewan en begonnen in 2006. De band bestaat op dit livealbum uit Ewan Currie (zang, gitaar), Ryan Gullen (bas), Sam Corbett (drums), Jimmy Bowskill (gitaar) en Shamus Currie (trombone, keyboards).

Geopend wordt met de krachtige Classic Rocker Rock And Roll (Ain’t No Simple Thing), een nummer waarbij je zowel aan The Edgar Winter Group als aan Little Feat moet denken. Een aanstekelijk nummer met prima samenzang en raspend schurend gitaarwerk dat af en toe de Allman Brothers kant opgaat.

Vervolgens gaat Who de broeierige funky kant van The Rolling Stones op. Downtown begint op een Neil Young-achtige rauwe wijze om vervolgens als een intiem midtempo nummer verder te gaan met spetterend hard gitaarspel.

In het stomende groovende I’ve Got A Hole (Where My Heart Should Be) kan je simpelweg niet om The Black Crowes heen. Bad Lieutenant hoort thuis in de romige soulvolle hoek en in de krachtige rocker I’m Gonna Be Myself/Esprit Des Corps duiken Southern Rock invloeden op.

Na een heftig distortion intro opent de sompige boogie Feeling Good waarin The Sheepdogs klinken als de fuzz-broertjes van Canned Heat.

In I Don’t Know bewijst de band dat je ook op een ingetogen, broeierige wijze kan rocken. Stel je eens voor hoe een mix van Led Zeppelin en ZZ Top zou klinken. Dat klinkt dus als het funky The Way It Is.

Afgesloten wordt met de romige soulgroover Learn & Burn. Een nummer met een psychedelisch Steve Miller Band/Chambers Brothers randje.

Een uitstekend Classic Rock album. Gelukkig kunnen we ze binnenkort zien en horen.

Website: https://www.thesheepdogs.com/

Tour:
04 juni: Grolsch Blues Festival, Schöppingen (D)
05 juni: Peer Blues Festival, Peer (B)
 06 juni: Ribs & Blues – Raalte
10 juni: Melkweg, Amsterdam

 

Tracks:
01. Rock And Roll (Ain’t No Simple Thing)
02. Who
03. Downtown
04. I’ve Got A Hole Where My Heart Should Be
05. Bad Lieutenant
06. I’m Gonna Be Myself/Esprit Des Corps
07. Feeling Good
08. I Don’t Know
09. Nobody
10. The Way It Is
11. Learn & Burn