Review: The Secret Sisters – Mind, Man, Medicine

 

The Secret Sisters - Mind, Man, Medicine

The Secret Sisters – Mind, Man, Medicine
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: New West Records – V2 BeNeLux
Release: 2024

Tekst: Ella-Milou Quist

Tussen het laatste album ‘Saturn Return’ en de nieuwste ‘Mind, Man, Medicine’, zit maar liefst vier jaar. De zusjes Laura Rogers en Lydia Slagle, ofwel The Secret Sisters, hebben flink de tijd genomen om met dit vijfde album te komen. Ze zijn allebei druk met het moederschap en hun gezin, dus gek is het niet.

Man, Mind, Medicine’ is mede geproduceerd door John Paul White (The Civil Wars) en Ben Tanner (Alabama Shakes) en is opgenomen in de FAME Studios in Muscle Shoals, Alabama. Muzikaal worden ze bijgestaan door Alabama Shakes bassist Zac Cockrell, multi-instrumentalist en zanger Larry Campbell en Ben Tanner zelf. Niemand minder dan Ray LaMontagne maakt zijn opwachting op All The Ways.

De zusjes hebben het talent om met ieder nieuw album, het voorgaande werk en zichzelf te overtreffen. Op ‘Man, Mind, Medicine’ zijn ze wederom gegroeid. Het is hun meest sprekende plaat tot nu toe. Natuurlijk is het sleutelwoord liefde, maar ook het moederschap en de staat waarin de wereld verkeerd, wordt bezongen. De schitterende emotionele liedjes met rake teksten en de adembenemende harmonische samenzang van Laura en Lydia, bezorgen je kippenvel tot op het bot. Ze leggen meer dan ooit tevoren hun ziel bloot en stellen zich daarmee uitermate kwetsbaar op. Wat tegelijkertijd getuigd van durf, moed en lef.

Het album opent met het licht psychedelische, hartverwarmende en melancholische Space; een lied over de eeuwige verbinding tussen twee harten dwars door tijd en ruimte heen. Paperweight is daarentegen een rasechte uptempo country song over de liefde. Een heerlijke oorwurm. If The World Was A House laat de folk-kant van het duo horen en gaat naast de liefde ook over de staat van de wereld. Het daaropvolgende All The Ways is een blues en soul liedje pur sang waarbij de prachtige soulstem van Ray LaMontagne fantastisch kleurt met de twang van de beide dames. Wat een heerlijke samenwerking! Het is één van de hoogtepunten van de plaat.

Na de eerste vijf nummers komen we wat meer in de melancholische sfeer die we gewend zijn van de gezusters met het kleine en intieme Planted. De weemoedige lading blijft, maar krijgt in Never Walk Away behoorlijk wat meer pit met een licht overstuurde gitaar, krachtige zang van de sisters en stevige drumbeats. I Needed You klinkt filmisch en sferisch en kan zo gebruikt worden onder een film. Hoewel het in behoorlijk mineurstemming is, voel je toch het sprankeltje hoop dat erin doorschemert. Echt een juweeltje. Met het daarop volgende Bear With Me krijgen we weer wat meer lucht door de uptempo country beat. Ook zo’n nummer waarvan het refrein lekker blijft hangen. Same Water belichaamt dan weer de treurige kant van countryblues, maar is desalniettemin een mooi nummer. Ook hier zit nog best wat pit in in de vorm van een cleane en overstuurde elektrische gitaar en hoge zangnoten.

I Can Never Be Without You Anymore is een prachtig intiem liedje met een hoofdrol voor de akoestische gitaar. Ook afsluiter I’ve Got Your Back is zo’n schitterend klein nummer en een prachtige ode aan hun kinderen. Het is een zoetsappig einde, maar omdat het voor hun kinderen is geschreven, kun je niets anders dan er met een glimlach en verwarmd hart naar luisteren.

Nu moet gezegd worden dat het eerste deel van de plaat (de eerste vijf tracks) sterker is dan het tweede deel. Er zit meer gelaagdheid en dynamiek in en de voltallige bandbegeleiding zet de zang- en schrijfkwaliteiten en tekstbeleving van de zusjes nog meer kracht bij. Vanaf de zesde track is het wat gezapiger, minder dynamisch en iets minder expressief. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Maar het was leuk geweest als ze de lijn van de eerste helft hadden doorgetrokken naar de tweede helft. Ach, zo hebben de zusjes nog wat te groeien voor een volgende plaat.

Tracks:
01. Space
02. Paperweight
03. If the World Was a House
04. All the Ways (feat. Ray LaMontagne)
05. Planted
06. Never Walk Away
07. I Needed You
08. Bear With Me
09. Same Water
10. I Can Never Be Without You Anymore
11. I’ve Got Your Back

Website: https://www.secretsistersband.com/