Review: The Rolling Stones – Hackney Diamonds

 

The Rolling Stones – Hackney Diamonds

The Rolling Stones – Hackney Diamonds
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Polydor
Release: 2023

Tekst: Gerrit Schinkel

De fans hebben er heel lang op moeten wachten, maar eindelijk is er na 18 jaar weer een album van The Rolling Stones met nieuw materiaal verschenen. Het laatste album met eigen materiaal was ‘A Bigger Bang;  (2005). Hun meest recente album ‘Blue & Lonesome’ (2016) bevatte louter bluescovers.

Maar nu is er dus, na een zeer uitgebreide en uitgekiende wereldwijde publiciteitscampagne, ‘Hackney Diamonds’, wereldwijd op 20 oktober uitgebracht. Over de totstandkoming van dit album en waarom het zo lang heeft geduurd is de afgelopen weken zoveel geschreven dat ik dit hier maar achterwege laat. Op ‘Hackney Diamonds’ maakt een aantal gerenommeerde artiesten als Stevie Wonder, Paul McCartney, Elton John en Lady Gaga hun opwachting. Op twee songs is de twee jaar geleden overleden drummer Charlie Watts nog te horen en ook voormalig bassist Bill Wyman speelt op een nummer bas. En de rol van de jonge Amerikaanse producer Andrew Watt (33) is een zeer belangrijke. Watt krijgt ook de credits, naast Jagger en Richards, van drie songs. 

Het 24e studioalbum opent met Angry, dat in september als eerste single werd uitgebracht. Een energieke en typische Stones rocker met de knallende drums van Steve Jordan en een Mick Jagger in vocale topvorm. Get Close heeft die typische Stones gitaarsound, Elton John op piano en een vette saxsolo van James King.

Het tempo zakt in de prachtige ballad Depending On You, waarmee de Stones de richting van de country opgaan. De zang van Jagger is weer uitstekend (‘too young to die, to old to live’). Mooi akoestisch gitaarwerk en een zeer fraaie slide van Ron Wood. Bite My Head Off is een agressieve punkachtige rocker met een striemende gitaarsolo en Paul McCartney met zijn soms overstuurde grommende basspel.

Whole Wide World is een doordenderende venijnige rocker waar de Stones patent op hebben. Messcherpe gitaarsolo’s en een ‘jagende’ drummer. Jagger is vocaal weer in topvorm in het schitterende Dreamy Skies met gospelinvloeden, fraai veelal ingetogen gitaarwerk, Hammond en mondharp. Mess It Up is een felle melodieuze rocker met het kenmerkende swingende en strakke drumwerk van Charlie Watts. Charlie Watts is ook aanwezig op de vette gitaarrocker Live By The Sword. Bill Wyman speelt bas zodat de originele ritmetandem even in ere is hersteld. Elton John tinkelt weer op de piano en Wood perst een splijtende solo uit zijn gitaar. De Stones in topvorm.

De eerste gitaarlicks van het midtempo Driving Me Too Hard doen me denken aan Tumblin’ Dice. Keith Richards mag op dit album ook weer op een song de leadzang voor zijn rekening nemen. Hij is nog aardig bij stem in Tell Me Straight, dat vertrouwd klinkt in het verlengde van songs als Slipping Away en This Place Is Empty van vorige Stones albums.

Dan het absolute hoogtepunt van het album, het ook op single uitgebrachte Sweet Sounds Of Heaven. Een wonderschone gospel met Stevie Wonder op piano en Moog, Matt Clifford op B-3, maar vooral de fantastische zang van Mick Jagger en Lady Gaga. Een Stones klassieker in wording. Ruim zeven minuten puur genieten.

In het slotnummer gaan de Stones terug naar hun begintijd met Rolling Stone Blues. De Rolling Stones ontlenen hun naam aan deze klassieker van Muddy Waters uit 1950. Een indrukwekkende rudimentaire blues met Richards op gitaar en Jagger zang en mondharmonica. Is hiermee de cirkel rond?

Conclusie:Het lange wachten was de moeite waard. Op ‘Hackney Diamonds’ laten The Rolling Stones horen dat ze nog springlevend zijn. Een uitstekend album. Hopelijk hoeven we weer niet zo lang te wachten op nieuw werk, maar als dit het laatste album is dat deze legendarische band heeft gemaakt, dan hebben ze wel knallend afscheid genomen.

Tracks:
01. Angry
02. Get close
03. Depending On You
04. Bite My Head Off
05. Whole Wide World
06. Dreamy Skies
07. Mess It Up
08. Live By The Sword
09. Driving Me Too Hard
10. Tell Me Straight
11. Sweet Sounds Of Heaven
12. Rolling Stone Blues

Line-up
Mick Jagger – zang, backing vocals, gitaar, percussie, mondharmonica
Keith Richards – gitaar, bas, backing vocals, zang (track 10), piano
Ronnie Wood – gitaar, bas, backing vocals
Charlie Watts – drums (track 7,8)
Bill Wyman – bas (track 8)
Steve Jordan – drums
Matt Clifford – (Wurlitzer, Rhodes) piano, B-3,
Elton John – piano (track 2,8)
Lady Gaga – zang (track 11)
Paul McCartney – bas (track 4)
Stevie Wonder – piano, Moog (track 11)
Andrew Watt – backing vocals, percussie, bas, gitaar
James King – saxofoon (track 2, 11)
Ron Blake – trompet (track 2, 11)
Karlos Edwards – percussie (track 2, 7)
Benmont Tench – Hammond (track 3, 6)

Website: https://rollingstones.com/news/hackney-diamonds/