Review: The Richard Thompson Acoustic Trio – Live From Honolulu

 

The Richard Thompson Acoustic Trio - Live From Honolulu

The Richard Thompson Acoustic Trio – Live From Honolulu
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Tom Wouters

De Engelse singer/songwriter en gitarist Richard Thompson heft een geheel eigen plek in de folk/rockwereld ingenomen in de afgelopen vijftig jaar. Begonnen als folkmuzikant in Fairport Convention ontwikkelde hij zich algauw tot een experimentele folkgitarist in wiens muziek jazzinvloeden doorklonken. Al in de vroege 80er jaren ging hij samenwerken met een andere experimentele folkmuzikant, bassist Danny Thompson (geen familie). Danny Thompson bracht vanuit zijn muzikantenverleden bij Alexis Korner Inc. jazzinvloeden mee. Hij speelde onder meer samen in een band met ex-Alexis Korner-gitarist John McLaughlin.

Sinds 1982 spelen de beide Thompsons regelmatig samen, zowel live als op de plaat. Nu is er een live album verschenen uit 2006. Samen met drummer/percussionist Michael Jerome gaven de beide Thompsons een concert in Honolulu (Hawaii) als The Richard Thompson Acoustic Trio.

Op ‘Live From Honolulu’ is het geweldige samenspel tussen Richard en Danny de drijvende kracht in een aantal Richard Thompson-klassiekers. In Ghosts In The Wind laat Danny Thompson via de strijkstok op de contrabas de geesten bijna letterlijk door de lucht vliegen en is goed te horen dat de mannen er graag op los improviseren.

Prachtig zijn ook de uitvoeringen van Crawl Back (Under My Skin) en Bathsheba Smiles, beide van het album ‘Mock Tudor’ uit 1999. Prachtig is ook Al Bowlly’s In Heaven, een song over een vergeten Engelse WWII-held en dancehall artiest in een gypsy jazz arrangement.

De wat traditionelere folk komt aan de orde in het sterke Johnny’s Far Away en Waltzing’s For Dreamers. En natuurlijk mogen ook de ‘hitsongs’ (I Want To See) The Bright Lights Tonight en Shoot Out The Lights, van albums die hij met zijn toenmalige vrouw Linda opnam, niet ontbreken. En omdat het album een integrale (uncut) registratie is mogen we ook nog genieten van Thompsons droge humor in de aan- en afkondigingen.

‘Live From Honolulu’ bevestigt de reputatie van de eigenzinnige muzikant die Richard Thompson al tientallen jaren is en geeft een een mooi inkijkje in zijn songwriting.

Tracks:
01. Mingus Eyes
02. Ghosts In The Wind
03. Crawl Back (Under My Stone)
04. Dad’s Gonna Kill Me
05. Hots For The Smarts
06. Bathsheba Smiles
07. Al Bowlly’s In Heaven
08. Johnny’s Far Away
09. Waltzing’s For Dreamers
10. (I Want To See) The Bright Lights Tonight
11. Misunderstood
12. Shoot Out The Lights
13. One Door Opens

Website: https://www.richardthompson-music.com/