Review: The Reverend Shawn Amos – Soul Brother No. 1

 

The Reverend Shawn Amos - Soul Brother No. 1

The Reverend Shawn Amos – Soul Brother No. 1
Format: CD – Digital / Label: Immediate Family Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Op zijn nieuwste album laat The Reverend Shawn Amos ons horen hoe het voelt om tegenwoordig als Afro-Amerikaan in de grimmige, brandende wereld te leven.En hij doet dat op een zeer directe en zeer soulvolle wijze waarin het funky soul geluid van de 70’s een belangrijke invloed is geweest.

Neem nu het openingsnummer Revelation dat een zeer krachtig soulvol rockend nummer is met de beste elementen uit de muziek van Bobby Womack en Lenny Kravitz samen gebundeld. Een zeer krachtige opener! Daarna volgt het broeierig pompende Stone Cold Love, voorzien van rauwe hoekige gitaarriffs.

Het krachtige en positief getitelde It’s All Gonna Change (For The Better) zit vol met Staples Singers power en een vlammend funky geluid. In het romig deinende soulnummer Circles kan je niet om het geluid van Billy Preston en Sly & the Family Stone heen. En dan ook nog eens met prima bluesy gitaarwerk.

Over Sly & the Family Stone gesproken. Hun klassieker Don’t Call Me Nigger, Whitey is een lui swingend duet van Reverend Amos Shawn met Denise Carite. De indrukwekkendste nummers zijn de breekbare soul van What It Is To Be Black met de hulp van Nashville’s W. Crimm Singers en The McCrarys Sisters. De McCrary Sisters zijn ook te gast in de Staples Singers-achtige groover Back To The Beginning waarin ook Amazing Grace nog even voorbij komt zetten.

Soul Brother No. 1 is een onstuitbaar swingend soulnummer met een Respect Yourself (Staple Singers) funky geluid. Het zeer hoopvolle en liefdevolle Things Will Be Fine sluit het album op een warme soul wijze af.

De soul spettert werkelijk van dit sublieme nieuwe album van The Reverend Shawn Amos af!

Tracks:
01. Revelation
02. Stone Cold Love
03. What It Is To Be Black
04. Back To The Beginning
05. It’s All Gonna Change (For The Better)
06. Soul Brother No. 1
07. Circles
08. Hammer
09. Don’t Call Me Nigger, Whitey
10. Things Will Be Fine

Website: https://www.shawnamos.com/home