Review: The Reverend Richard John – Like White On Rice

 

The Reverend Richard John - Like White On Rice

The Reverend Richard John – Like White On Rice
Format: CD / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

The Reverend Richard John is een Britse one-man blues band. En de blues die hij zingt is compleet gestript zodat de pure basic blues overblijft.

Deze Britse “dominee” werd als Richard Moseley geboren en zijn blueskwaliteiten zijn al meerdere malen opgevallen bij bijvoorbeeld Paul Jones die hem in zijn radioshow op BBC Radio 2 liet optreden.

The Reverend Richard John begeleidt zichzelf op de (slide) gitaar, de harmonica en een houten drumbox. En hij zingt op een zeer snijdende gekwelde wijze. De  sompig stuwende blues Precious Stone opent dit album. Een stug doorpompend nummer met de rauwe gitaar van the Reverend en zijn lijzige zang.

Daarna is Moonlight Special een krachtig pompende boogie met gierend harmonicawerk en splijtend rauw gitaarspel. Het broeierige Shoot The Rooster is voorzien van een lekkere trage groove. The Reverend geeft weer flink gas in de doorraggende boogie Ain’t That The Woman en het ongepolijst voortploegende Ja Wanna.

In Every Twist And Turn wordt enigszins van het bluespad afgeweken in een meer roots-rock gericht nummer, dat door zijn rauwheid aan het vroege werk van Neil Young doet denken. Step Out For Me Darlin’ is een folky bluesnummer in de stijl van Bob Dylan of Woody Guthrie.

De blues keert weer terug in het zeer sompige Sing The Blues en het funky en zweterig zwoegende New Orleans. Frenchmans Quarter is het prijsnummer van het album door zijn grimmige geluid en de rauw ziedende slidegitaar.

Wellicht zijn vijftien nummers iets te veel van het goede maar desondanks maakt the Reverend Richard John  veel indruk met dit “basic blues” album.

Tracks:
01. Prec iouys Stone
02. Moonlight Special
03. Me And My Woman
04. Shoot The Rooster
05. Ain’t That The Woman
06. Mr. Cool
07. Silver Band
08. Every Twist And Turn
09. Step Out For Me Darlin’
10.Ja Wanna
11. Sing The Blues
12. New Orleans
13. Way Down
14. Frenchmans Quarter
15. Terri Dee

Website: https://thereverendrichardjohn.com/