Review: The Phantom Blues Band – Blues For Breakfast

 

The Phantom Blues Band – Blues For Breakfast

The Phantom Blues Band- Blues For Breakfast
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Little Village Records
Release: 2022

Tekst: Tom Wouters

The Phantom Blues Band maakte naam als de langjarige begeleidingsband van bluesgrootheid Taj Mahal. Sinds 2006 staat de band, die bestaat uit een aantal doorgewinterde bluesmuzikanten op eigen benen. Daarnaast zijn de verschillende leden van de band actief als begeleiders van ongeveer alles wat naam en faam heeft in de Amerikaanse rockscene.

Tony Braunagel (drums), Larry Fulcher (bas & vocals), Johnny Lee Schell (gitaar & vocals), Mike Finnigan (keys & vocals), Joe Sublett (sax) en Lee Lovitt (trompet) vormden samen een soepele bluesmachine en kwamen, ondanks de uitstapjes als begeleiders van artiesten als Bonnie Raitt, Etta James, Joe Cocker, Robert Cray, Eric Burdon en Bob Marley, steeds weer bij elkaar om albums op te nemen en op te treden.

Het noodlot sloeg echter toe toen bekend werd dat keyboardspeler en zanger Mike Finnigan, de man die een geheel eigen plaats gecreëerd had in de Amerikaanse rockscene als begeleider van onder meer Janis Joplin, Jimi Hendrix, Crosby, Stills & Nash en Taj Mahal, aan kanker leed en in 2021 stierf.

‘Blues For Breakfast’ is een tribuutalbum voor Mike Finnigan, die zelf nog een nummer aan het album bijdraagt, het jazzy bluesnummer OK, I Admit It.

Verder bevat ‘Blues For Breakfast’ een aantal fraaie blues- en soulcovers gespeeld door een band die een uitblinkende blazerssectie heeft en dito ritmesectie. Bovendien is bassist Larry Fulcher een uitstekende zanger en maakt Johnny Lee Schell met zijn puike gitaarwerk de cirkel rond.

Gastbijdragen worden geleverd door Bonnie Raitt (een duet met Schell in Country Boy) en Curtis Salgado, die de Sam Cooke-cover Laughin’ and Clownin’ zingt en van een fraaie mondharmonicasolo voorziet en ook Ike Turner’s I Know You Don’t Love Me No More zingt.

‘Blues For Breakfast’ is een mooi eerbetoon aan Mike Finnigan en een uitermate lekkere bluesplaat van een geoliede bluesmachine.

Website: https://thephantombluesband.com/

The Phantom Blues Band:
Larry Fulcher – bass, vocals (1, 2. 4, 6, 11)
Tony Braunagel – drums, percussion
Johnny Lee Schell – guitar, vocals (1, 3, 6, 7, 9, 12) backing vocals (2, 4, 5, 9)
Joe Sublett- saxophone
Les Lovitt – trumpet
Jim Pugh – piano, organ

With very special guests:
Ruthie Foster – backing vocals (4)
Bonnie Raitt – vocals (7)
Mike Finnegan- vocals & organ (5)
Curtis Salgado – vocals & harmonica (8, 10)
Tony Chin – rhythm guitar (4)
Kelly Finnegan – organ solo (10)
Beth Styne – backing vocals (6)

The Phantom Blues Band – Blues For Breakfast - back