Review: The Pawn Shop Saints – Weeds

 

The Pawn Shop Saints - Weeds

The Pawn Shop Saints – Weeds
Format: CD – Digital / Label: Dollyrocker Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

The Pawn Shop Saints, met frontman Jeb Barry, uit Berkshire Hills, New England nemen op hun vierde album bepaald geen blad voor de mond. Hun zieleroersels komen er op een zeer wrange, breekbare of verbitterde wijze uit.

Samen met John Pisano (drums, percussie), Michael O’Neill (gitaar, zang), Tony Pisano (accordeon) en Amy Attias (fiddle) brengt Jeb Barry (zang, gitaar, bas, banjo, harmonica, orgel) een soort Americana waarin je invloeden uit de folk, the Velvet  Underground, Johnny Thunders solo en John Prine tegenkomt. Er staat dan ook een eerbetoon aan John Prine op het album, Twine, een echt “recht uit je hart“ nummer.

Het album opent met het breekbare en gekweld klinkende Chelsea Off My Mind, spaarzaam ingekleurd met akoestische gitaar, accordeon en percussie. En uiteraard de gepijnigde stem van Jeb.

Het bedachtzaam voortschuifelende Southern Drawl In Heaven vertoont qua sfeer de nodige Velvet Underground trekjes. Vervolgens klinkt Generation Lockdown iets sprankelender ondanks het feit dat dit nummer over de talloze schietincidenten op de scholen in de USA gaat. “We could change it but we won’t….we could stop it but we don’t” is Jeb’s conclusie.

The Covid Unit is een zeer wrange song over de onverschilligheid van de jeugd tegen opzichte van de Covid pandemie en Jeb’s angst om zijn kind af te moeten staan aan een gesloten Covid afdeling. James is het indrukwekkend verhaal over een stervende vriend van Jeb met ijzingwekkend schurend elektrisch gitaarspel.

Ook The War is behoorlijk indrukwekkend.  Een relaas over een vader (Jeb’s vader?) die in een oorlog meevocht en bij thuiskomst nooit over de oorlog praatte terwijl zijn kinderen zich af vragen “I still wonder what dad did in the war”.

Het hoogtepunt van het  album is Miss June waarbij Jed als enige persoon aanwezig is op de begrafenis van Miss June. “Goodbye Miss June, God took you too soon”. Jeb zou ook dolgraag even in de Hemel willen gluren om te kijken of Miss June het daar goed maakt.

In Memorial Day klinkt Jeb behoorlijk verbitterd over het feit dat oorlogsslachtoffers 1 dag in het jaar aandacht krijgen via een dodenherdenking waarna er weer totale onverschilligheid optreedt. All Girls Break Hearts is een wrange gebroken harten ballad voorzien van het pijnlijk priemende fiddlespel van Amy Attias.

Een wrang, pijnlijk, rauw, zeer persoonlijk en uitermate indrukwekkend album van the Pawn Shop Saints!

Tracks:
01. Chelsea Off My Mind
02. Weeds
03. Southern Drawl in Heaven
04. Generation Lockdown
05. The Covid Unit*
06. James
07. The War
08. Miss June
09. Preacher
10. Memorial Day
11. Baby Got Drunk
10. Twine
11. All Girls Break Hearts

Website: https://www.jebbarry.com/