Review: The Özdemirs – Introducing The Özdemirs

 

The Özdemirs - Introducing The Özdemirs

The Özdemirs – Introducing The Özdemirs
Format: CD / Label: Continental Europe – Continental Record Services
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

https://continentalrecordservices.bandcamp.com/album/introducing-the-ozdemirs

Hoewel we hier met een debuutalbum te maken hebben zijn de leden van het trio the Özdemirs bepaald geen groentjes in bluesland. Vader Erkan Özdemir (bas) was bijvoorbeeld lid van Memo Gonzelez’ Bluescasters en samen met zijn zoons Kenan Özdemir (gitaar) en Levent Özdemir (drums) fungeerde hij als backing band voor o.a. Johnny Rawls, Mike Morgan, Trudy Lynn en Angela Brown.

Nu is er dan eindelijk een debuutalbum, dat aanbevolen wordt  door Duke Robillard. En ik snap die aanbeveling helemaal aangezien we hier te maken hebben met een heerlijk soulvol en funky bluesalbum. Een album waarop je ook een blazerssectie onder leiding van Sax Gordon tegenkomt.

Teach Me zet gelijk de toon van dit album. Een luie funky blues, zacht groovend met fel bijtend gitaarwerk van  Kenan Őzdemir en soulvol pompende orgelklanken van een mij onbekende organist. Daarna volgt het warm swingende, en eveneens soulvolle, Tired Of My Tears met prikkend gitaarspel. Die gitaar bijt hartstochtelijk in het loom pompende That’s How It Is.

De intieme kant van the Özdemirs komt aan bod in de intieme ballad Simply Beautiful met smartelijk huilend gitaarwerk en lichte Hendrix trekjes. In het lui pompende Burnt Toast & Black Coffee en het luchtige Midnight Blues gaan the Őzdemirs de Fabulous Thunderbirds-achtige rhythm & blues kant op.

De Ann Peebles klassieker I’m Gonna Tear Your Playhouse is getransformeerd tot een intieme swinger met lekker bijtend gitaarspel.

Trudy Lynn is met haar zeer soulvolle stem te gast in de luie funky blues Heap Sea met hoofdrollen voor de priemende gitaar en het Meters-achtige orgel. De instrumentale versie van Tell Me What’s On Your Mind sluit het album af.

Een heerlijk bluesalbum waarop de blueservaring van the Özdemirs volop te horen is.

6 mei: Moulin Blues – Ospel

Tracks:
01. Teach Me
02. Tired Of My Tears
03. That’s How It Is
04. Simply Beautiful
05. Tell Me What’s On Your Mind
06. Burnt Toast & Black Coffee
07. I’m Gonna Tear Your Playhouse Down
08. Midnight Blues
09. Heap See (Trudy Lynn)
10. Tell Me What’s On Your Mind (instr.)

Website: https://www.facebook.com/TheOezdemirs