Review: The Northern Belle – Bats In The Attic

 

The Northern Belle - Bats In The Attic

The Northern Belle – Bats In The Attic
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Die With Your Boots On
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

De Noorse band The Northern Belle behoort al jaren tot de top van de Noorse/Europese roots muziek. Niet verwonderlijk aangezien hun muziek een intieme, bij vlagen sprankelende mix is van Cardigans-achtige pop, Americana en indie-rock. Wat daarbij vooral opvalt is de prima, hemelse, meerstemmige zang en het intieme stemgeluid van zangeres Stine Andreassen.

Ook op hun nieuwste album, ‘Bats In The Attic’, is dit weer het geval. Veel van de nummers op het album zijn geschreven nadat Stine 379 brieven van haar grootvader vond, die hij aan zijn vrouw stuurde toen hij op zee zat en in het buitenland gestationeerd was.

Stine, Bjørnar Ekse Brandseth (gitaar, pedal steel), Johanne Flottorp (fiddle), Trym Giermundbo (gitaar), Ole-André Sjøgren (gitaar) en Marie Tveiten (gitaar) starten hun nieuwe album met Astral Planes. Een intiem, zacht deinend, nummer met satijnzachte zang en sfeervol twangend gitaarspel.

Het sprankelende Treat Yourself Better is een fris, Cardigans-achtig popnummer met een warm, zomers geluid. Ook Merchant Navy Hotel is zo’n intiem sprankelend nummer met weergaloos tintelend gitaarwerk. De huilende pedal steel van Bjørnar Ekse Brandseth vervult in het dromerige Higher Power een belangrijke rol.

De meerstemmige zang in het breekbaar zwevende Stargazer mag met recht hemels genoemd worden. Vervolgens is Fresh Dew Drippin’ een energiek hoekig swingend popnummer a la the Cardigans met wederom fraaie meerstemmige zang en hard bijtend gitaarwerk.

Our Own Frequency is daarna een zacht zwevend Americana nummer waarin de pedal steel van  Bjørnar Ekse Brandseth wederom een belangrijke rol speelt. Hell & Back is weer een voorbeeld van krachtige frisse pop gevolgd door de galmende ballad Even Dylan Can’t Make This Right. Het breekbaar deinende Grow Up sluit het album op passende intieme wijze af.

‘Bats In The Attic’ van the Northern Belle is een prima Americana-popalbum!

Tracks:
01. Astral Planes
02. Treat Yourself Better
03. Merchant Navy Hotel
04. Higher Power
05. Stargazer
06. Fresh Dew Drippin’
07. Our Own Frequency
08. Japanese
09. Hell & Back
10. Even Dylan Can’t Make This Right
11. Grow Up

Website: https://www.thenorthernbelle.no/