Review: The Nighthawks – Established 1972

 

The Nighthawks - Established 1972

The Nighthawks – Established 1972
Format: CD – Digital / Label: VizzTone Label Group
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

I‘ll Come Running Back To You…als een titel The Nighthawks passend samenvat is het deze wel, opgericht in 1972 en anno 2022 dus al vijftig jaar aan de weg timmerend zijn ze terug met een heerlijk nieuw album om de verjaardag te vieren.

‘Established 1972’ is de naam van de plaat, opent met het meer dan aanstekelijke Nobody ( een cover van het Bruce Channel nummer uit 1968) en zet direct de toon voor de rest van het album.

Volledig trouw blijvend aan hun mission statement om zich niet aan een enkel genre te verbinden maar aan het volledige spectrum van Amerikaanse muziek, is dit album de vertrouwde cocktail die een goede  Nighthawks plaat maakt.

Deze plaat is tot stand gekomen in de periode die zoals bekend voor veel artiesten niet alleen restricties met zich mee bracht maar ook ruimte om langer aan nieuwe muziek te werken dan dat ze gewoonlijk hadden. In het geval van The Nighthawks hield dat in dat waar ze voorheen binnen no-time een aantal nieuwe nummers schreven om ze vervolgens live te perfectioneren alvorens de studio in te gaan, er nu een overvloed aan tijd was om in de studio te werken, slijpen,schaven,boetseren.

Toen de heren het punt bereikt hadden waarop ze de versies hadden zoals ze voor ogen hadden werd de hulp ingeschakeld van David Earl, de producer waarmee ze al eerder naar tevredenheid gewerkt hadden. Het uiteindelijke opnameproces vond plaats in de Severn Sound Studio van Earl in Annapolis, Maryland.

Naast voldoende origineel werk en eerder genoemde cover ,is er ook plaats voor covers van onder andere Take It Easy, I‘ll Come Running Back To You, Ain‘t That Loving You en Rund Red Run.

Wanneer je zoals The Nighthawks al vijftig jaar bezig bent, weliswaar in verschillende samenstellingen, en je presteert het om een album af te leveren dat zonder twijfel tot je beste materiaal behoort dan mogen we daar onze hoed enkel diep voor af nemen.

Tracks:
01. Nobody
02. You Seem Distant
03. I’ll Come Running Back To You
04. Coming And Going
05. Take It Slow
06. Johnny Too Bad
07. Ask Me Nice
08. West Memphis
09. Ain’t That Lovin You
10. Gas Station Chicken
11. Houseband
12. Fuss And Fight
13. Run Red Run
14. Driving

Band:
Mark Wenner – Harp, Vocals
Mark Stutso – Drums, Vocals
Don Hovey – Guitars , Vocals
Paul Pisciotta – Bass , Vocals

Website: http://thenighthawks.com/