Review: The New Shining – Antidote

 

The New Shining - Antidote

The New Shining – Antidote
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

The New Shining is een Rotterdams trio dat al vanaf 2008 actief is. In dat jaar verscheen hun debuutalbum ‘Supernatural Showdown’ dat destijds geproduceerd werd door Oscar Holleman (o.a. Within Temptation). De band werd door Radio 3FM uitgeroepen tot Serious Talent en de single ‘Red Eyes’ drong door tot de Top 10 van de Amerikaanse alternative charts.

Het trio is nu toe aan album nummer 6 en bestaat uit Xander “Nax” Stok (zang, gitaar), Arjen “R” Nijman (bas, zang) en Roel van der Sluis (drums).

Gezien het feit dat Xander Stok al jaren lijdt aan chronische depressiviteit is het niet verwonderlijk dat het album gevuld is met behoorlijk donkere en melancholische muziek. Muziek waarin bovendien de nodige 80’s invloeden de kop opsteken zoals Depeche Mode, U2 en Ulravox.

Het thema “depressie” is dus veelvuldig te horen zoals in de opener My Defeat waarin Xander zingt “My defeat is starting to show, my head hangs low”. Vormgegeven in een stuwend pompend nummer, dat klinkt als een rockvariant op het werk van Depeche Mode en bovendien voorzien is van galmende The Edge gitaarwerk.

De sfeer blijft donker en bedrukt in Thief met een zwaar pulserende synthesizer en een krachtig geluid. World On Fire is een majestueus nummer met een flinke dosis Ultravox in het geluid. Het is niet voor niets dat dit nummer als single van het album is uitgekozen.

Inside These Walls is vervolgens een stuk dreigender en flink sinister. De melancholie is volop aanwezig in de donkere synrocker Drifting Away From Love en in het deinende I See You. Antidote gaat meerde donkere kant van bijvoorbeeld Nine Inch Nails op.

Run With You is daarna weer een prima voorbeeld van de melancholische kant van the New Shining.

Na 6 albums is het volgens mijn bescheiden mening nu toch wel eens tijd dat deze band in ons land gaat doorbreken….

Tracks:
01. My Defeat
02. Thief
03. World On Fire
04. Inside These Walls
05. Drifting Away From Love
06. I See You
07. Alien
08. This Present Darkness
09. Antidote
10. Run With You
11. Fearless

Website: https://www.thenewshining.com/