Review: The Name Droppers – Blue Diamonds

 

The Name Droppers - Blue Diamonds

The Name Droppers – Blue Diamonds
Format: CD – Digital / Label: Horizon Music Group Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

De Amerikaanse band the Name Droppers bestaat uit een aantal zeer ervaren muzikanten, die in het verleden al fungeerden als backingband voor onder meer Johnny Winter en Charlie Karp.

De band bewijst met hun derde album ‘Blue Diamonds’ een zogeheten “good time” band te zijn, die gespecialiseerd is in swingende rhythm & blues maar ook indringende soulballads niet schuwt. Denk richting Delbert McClinton of Willy DeVille en je komt aardig in de buurt van hun geluid.

Rafe Klein (gitaar), Bobby “T” Torello (drums), Scott Spray (bas) en Ron Rifkin (keyboards) openen het album met het lekker broeierig rockende Blue Diamonds. Een pompend nummer a la Delbert McClinton met prima doorleefde zang en bijtend gitaarwerk.

Hollywood klinkt funky als Jr. Walker’s Shotgun. Krachtig groovend met wederom bijtend bluesy gitaarwerk. Just Come Home is vervolgens een intiem deinende old style rhythm & bluesballad met ruimte voor een diepe soulsaxofoon. De klassieker Further On Up The Road krijgt een fel stuwende uitvoering met stiekeme Boom Boom riffs.

De Diddley beat wordt hard dreunend ingezet in Back To Chicago. Een rauw nummer met gemeen schurend slidegitaarspel. Het geluid van Willy DeVille is terug te horen in de intieme ballad New York.

Jimi Henrix’s Red House krijgt een verrassende fraaie akoestische cover met overtuigende soulvolle zang. Halverwege wordt er overgeschakeld op de elektrische gitaar. Ukraine We Stand opent met stijlvol pianowerk en marcherende drums en is een zeer strijdbare ballad met hard zwiepende slidegitaar. Are You Lonely rockt op een grimmig pompende wijze en het Chuck Berry-achtige Blue Guitar is in een live uitvoering aanwezig waarin bewezen wordt dat deze band live lekker fel kan rocken.

Al met al is dit een zeer aangenaam rhythm & bluesalbum van the Name Droppers!

Tracks:
01. Blue Diamonds
02. Hollywood
03. Just Come Home
04. Further On Up The Road
05. Back To Chicago
06. New York
07. Red House
08. Ukraine We Stand
09. Are You Lonely
10. Blue Guitar (live)

Website: https://www.thenamedroppers.net/