Review: The Mystix – TruVine

 

The Mystix - TruVine

The Mystix – TruVine
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De band the Mystix uit Boston staat bekend als een band, die op een zeer eigengereide wijze met Americana bezig is. En hun Americana bestaat voor een heel groot deel uit de blues, op een zeer broeierige en rauwe wijze gespeeld, en vermengd met invloeden als gospel, New Orleans en soul.

De band werd in 2002 opgericht en bestaat momenteel uit Bobby B. Keyes (gitaar), Stu Kimball (gitaar), Jo Lily (zang), Marco Giovino (drums en produktie) en Marty Ballou (staande bas).

Zeer opvallend aanwezig is zanger Jo Lily, die de rauwe vibrato van Roger Chapman, het maniakale van Captain Beefheart en de ongepolijstheid van John Lee Hooker in zich heeft.

Zo is zijn zeer doorleefde stemgeluid te horen in Satisfy You. Een blues van het zeer sompige en broeierige soort met hard twangende gitaren en een stug doorpompende ritmesectie. Lifetime Worth Of Blues klinkt zacht, zweterig en deinend met opnieuw galmende en priemende gitaren.

Up Jumped The Devil is een Robert Johnson cover en is een vervaarlijk rockend nummer met Jo’s bezwerende zang. I Guess I Lose is een nummer van J.J. Cale en klinkt zeer intiem, breekbaar, en, uiteraard, zeer loom.

Luther Dickinson treedt aan in de broeierige funk van Midnight In Mississippi, dat als een swampy soort J.J. Cale klinkt. Sugar Baby is een cover van de vrij onbekende “Dock” Boggs en is een uiterst smerige blues, die medogenloos doorstampt.

Change My Mind stampt ook grimmig door met de hartstochtedlijk brullende harmonica van Jerry Portnoy.

Jo Lily’s zang klinkt in de lome countrywals Which Side Of Heartache breekbaar en gebroken. Na het the Band achtige gospelnummer I’ll Do It For You volgt het onheilspellende Devil Try To Steal My Joy, dat als een grimmig soort Captain Beefheart gospel klinkt.

De afsluiter is een cover van Ola Bell Reed’s My Epitaph, een traag voortschuifelende gospelmars.

Album nummer zes van the Mystix is een zeer bijzonder en bijzonder lekker album geworden vol met rauwe blues!

Tracks:
01. Satisfy You
02. Lifetime Worth Of Blues
03. Up Jumped The Devil
04. I Guess I Lose
05. Midnight In Mississippi
06. Sugar Baby
07. Change My Mind
08. Which Side Of Heartache
09. I’ll Do It For You
10. Devil Try To Steal My Joy

Website: https://themystix.com/