Review: The Murlocs – Rapscallion

 

The Murlocs - Rapscallion

The Murlocs – Rapscallion
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: ATO Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De Australische Band the Murlocs (uit Sydney) is een band, die is samengesteld uit leden van King Gizzard & the Lizard Wizard; Ambrose Kenny-Smith (zang, harmonica, fluit, saxofoon) en Cook Craig (bas), ORB Callum Shortal (gitaar, synthesizer), Crepes Tim Karmouche (synthesizer, piano, vibrafoon, orgel) en Beans Matt Black (drums).

Het voorgaande album ‘Bittersweet Demons’uit 2021 stond nog vol met garagerock nummers en op hun nieuwe album ‘Rapscallion’ bewijst de band dat ze veel meer zijn dan het zoveelste garagerock bandje. Op het album duiken namelijk ook invloeden als Stoner Rock, 80’s synthwave en eigenzinnige postpunk op.

Geopend wordt met het donker groovende Subsidiary. Een nummer waarin het geluid van Gary Numan’s Tubeway Army een flinke vinger in de pap lijkt te hebben gehad via het snijdende synthesizerwerk. Een venijnig rauw nummer met de brullende harmonica van Ambrose Kenny-Smith.

In Bellarine Ballerina klinkt de band nog een tandje rauwer in een grimmig fuzzende garagerocker, onbesuisd rockend a la the Fall en met een loodzware Stoner Rock wending. Garagerock speelt een belangrijke rol in het hoekig rockende Living Under A Rock.

Bobbing And Weaving klinkt als een onmogelijk mix van het eigenwijze geluid van the Fall met de vrolijke punk van the Undertones. En toch werkt dze mix in dit nummer, mede door de flinke fuzz laag. In Farewell To Clemency duiken zelfs “Taxman” (the Beatles)  invloeden op.

Compos Mentis laat de meer ingehouden en daardoor intiemere kant van de band horen in een soulvol licht psychedelisch nummer. Het zwevende The Royal Vagabond klinkt al even intiem en psychedelisch. Na het bedwelmende Virgin Criminal speelt de bluesharp van Ambrose Kenny-Smith een voorname rol in Bowlegged Beautiful. Een donker funky deinend nummer.

Wickr Man klinkt behoorlijk grimmig met de brullende harmonica en met flinke the Fall invloeden. Ambrose Kenny-Smith’s harmonica zorgt voor een Ennio Morricone achtige sfeer in het broeierig deinende The Ballad Of Peggy Mae. Growing Pains sluit het album op een psychedelisch, George Harrison-achtige, wijze af.

The Murlocs bewijzen met hun nieuwe, zesde, album dat zij veel meer zijn dan een gelegenheidsband. Zij klinken namelijk als een zeer avontuurlijke en eigengereide topband!

Tracks:
01. Subsidiary
02. Bellarine Ballerina
03. Living Under A Rock
04. Bobbing And Weaving
05. Farewell To Clemency
06. Compos Mentis
07. The Royal Vagabond
08. Virgin Criminal
09. Bowlegged Beautiful
10. Wickr Man
11. The Ballad Of Peggy Mae
12. Growing Pains

Website: https://unclemurl.com/