Review: The Murlocs – Calm Ya Farm

 

The Murlocs - Calm Ya Farm

The Murlocs – Calm Ya Farm
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: ATO Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

The Murlocs is de band van King Gizzard & the Lizard Wizard leden Ambrose Kenny-Smith (zang, harmonica, fluit) en Cook Craig (bas, orgel, gitaar, dobro, piano) samen met Matt Blach (drums), Tim Karmouche (piano) en Callum Shortal (gitaar, syntyhesizer).

Hun muziek wordt vaak omschreven als indie-country met een psychedelische laag. Nou, skip die indie country maar want als er één ding is, dat hun zevende album bewijst is, dat we hier te maken hebben met een heerlijk flink psychedelisch rockalbum.

Slechts de opener van het album, Initiative, kan als lekker onstuimige countryrock omschreven worden. Een losjes rockend nummer met de kenmerkende snerpende Dylanesque zang van Ambrose Kenny-Smith.

Common Sense Civilian gaat vervolgens de kant van de garagerock op via een venijnig rockend nummer met de brullende bluesharmonica van Ambrose Kenny-Smith. Russian Roulette is te omschrijven als lui deinende psychedelische rock met een funky drive en ook Superstitious Insights heeft een losse groove, enigszins vergelijkbaar met The Band vermengd met de nodige 60’s psychedelische invloeden.

Die 60’s psychedelica is ook duidelijk aanwezig in het onweerstaanbaar luchtige Centennial Perspective. Queen Pinky klinkt dromerig op een haast pastorale wijze. Het loom stuwende Undone And Unashamed vermengt het groovende geluid van J.J. Cale met het geluid van the Waterboys terwijl er in Captain Cotton Mouth ook ineens een glamrock-achtig fel geluid binnen sluipt.

Na het zwierig deinende Catfish is het intiem deinende Smithereens het prijsnummer van het album. Forbidden Toad is een instrumental in de stijl van Sgt. Pepper. Het sprankelende en psychedelische Alethophyte sluit het album af.

Album nummer zeven van the Murlocs is een onweerstaanbaar album met een flinke klodder 60’s psychedelica!

Tracks:
01. Initiative
02. Common Sense Civilian
03. Russian Roulette
04. Superstitious Insights
05. Centennial Perspective
06. Queen Pinky
07. Undone And Unashamed
08. Captain Cotton Mouth
09. Catfish
10. Smithereens
11. Forbidden Toad
12. Aletophyte

Website: https://unclemurl.com/