Review: The Lumineers – Brightside

 

The Lumineers - Brightside

The Lumineers – Brightside
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Dualtone Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het Amerikaanse duo The Lumineers uit Denver wordt vaak in de categorie “Americana” geplaatst. Ik ben van mening, dat dat onterecht is want de muziek van Wesley Schulz (zang, gitaar) en Jeremiah Fraites (piano, drums, drumprogramming, gitaar, bas, klokkenspel) zit naar mijn mening veel meer inde emotionele pop-rock hoek.

Dat is ook op hun vierde album, Brightside’ het geval. Een album, dat geproduceerd werd door Simone Felice en David Baron (synthesizer, piano, Hammondorgel, mellotron). Als gasten kom je James Felice (zang), singer-songwriter Diana De Muth (backing vocals), Byron Isaacs (bas), Lauren Jacobsen (viool), Cindy Mizelle (backing vocals) en Alex Waterman (cello) tegen.

Op één nummer na is het album gevuld met zeer emotionele nummers waarin het tempo meestal laag ligt en die allemaal voorzien zijn van de heldere krachtige zang van Wesley Schulz.

Het broeierig dreunende Brightside is daar een mooi voorbeeld van. Een emotioneel slepend nummer met zacht schurend gitaarspel. A.M. Radio klinkt vervolgens zeer intiem en breekbaar en ontwikkelt zich langzaam tot een melancholiek deinend nummer.

Where We Are en Big Shot zijn respectievelijk een desperate pianoballad en een indringende breekbare ballad. Never Really Mine met de krachtige desperate zang van Wesley Schulz zwelt langzaam aan tot een log dreunend nummer.

Remington is voorzien van een zacht tikkende ritmebox en warme gitaarriffs en is wederom een mooi voorbeeld van het breekbare geluid van the Lumineers. Slechts Birthday klinkt wat luchtiger en deinend.

Als emotionele en warme breekbare klanken je ding zijn zit je bij the Lumineers meer dan goed!

https://youtu.be/YOCExVEW7zk

Tracks:
01. Brightside
02. A.M. Radio
03. Where We Are
04. Birthday
05. Big Shot
06. Never Really Mine
07. Rollercoaster
08. Remington
09. Reprise

Website: https://www.thelumineers.com/