Review: The Last Hurrah (!!) – Modern Nostalgia

 

The Last Hurrah (!!) Modern Nostalgia

The Last Hurrah (!!) – Modern Nostalgia
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: RTBE M-R Musik Operatore Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

‘Modern Nostalgia’ is het vijfde album van the Last Hurrah (!!). Een project van de Noorse muzikant en producer Hans Petter Gundersen uit Bovagen. En dit album doet de albumtitel alle eer aan aangezien het album vol zit met allerlei invloeden uit het muzikale verleden verpakt in een modern jasje. Zo hoor je gedurende het album invloeden als 60’s psychedelische folkpop, yéh yéh, chanson en countryrock voorbij komen.

Naast Hans Petter Gundersen (gitaar) bestaat the Last Hurrah (!!) op dit album uit zijn echtgenote Cecilie Leganger (piano), Stein Inge Braekhus (drums), Nora Yuyue Zhong (guzheng), Andreas Nausdal (bas), Marty Rifkin (pedal steel), Mari Persen (viool) en Maria Due (zang).

Het album opent op een heerlijk intieme wijze met het zwevende Civilized Wilderness. Een nummer met de zacht huilende pedal steel van Marty Rifkin en de zwoele zang van Maria Due. Qua stijl zit dit nummer ergens tussen de vroege Marianne Faitfull en de Franse yéh yéh.

Daarna volgt het luchtig huppelende Bonnie Michelle. In dit nummer valt de guzheng, een traditioneel Chinees instrument a la de citer, op, bespeeld door Nora Yuyue Zhong. Door de zang van Maria Due gaat het lui zwierende Time Heals Wound richting het geluid van Sandy Denny en zelfs Mary Hopkin. De invloed van Serge Gainsbourg is vrij groot in het sprookjesachtige L’Albatros met Franstalige spoken words.

I Do Believe is vervolgens een deinend psychedelisch folkpop nummer waarin je door de zang ergens tussen de vroege Marianne Faithfull en Lynsey de Paul uitkomt. In het instrumentale Modern Nostalgia worden Franse chanson invloeden vermengd met vaudeville en 60’s psychedelica a la the Beach Boys (de koortjes!)

Paradise, met zang van Tim Scott McConnell (Ledfoot) deint op een warme wijze en qua invloeden kom je Crowded House, Freddy Fender en the Traveling Wilburys tegen. Foster Timms is als zanger te horen in de wiegende countryrock van Dusty Road.

Internet Troll opent met statig Flamenco gitaarspel om daarna als deinende Americana verder te gaan. De guzheng van Nora Yuyue Zhong duikt wederom op in het intro van het aflsuitende Healing. Een sprankelend nummer met de frisheid van the Bangles en met gastzanger Shane Alexander.

The Last Hurrah (!!) maakt behoorlijk wat indruk met hun fraaie nostalgische muzikale trip.

Tracks:
01. Civilized Wilderness
02. Bonnie Michelle
03. Time Heals Wound
04. L’Albatros
05. I Do Believe
06. Modern Nostalgia
07. Paradise
08. Dusty Road
09. Internet Troll
10. Healing

Website: https://www.facebook.com/thelast.hurrah.no/