Review: The Lasses – Near Far

 

The Lasses - Near Far (2023)

The Lasses – Near Far
Format: CD / Label: Independent – Sonic RendezVous
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Traditionele folk komt niet vaak voorbij bij Bluestown Music. Maar daar moet na het verschijnen van het vierde album van het Nederlandse duo the Lasses dan maar eens verandering in komen.

Sophie Janna en Margot Merah ontmoetten elkaar tijdens sessies in een Ierse pub en besloten daarna een duo te vormen. Zij zingen en bespelen instrumenten als de bodhrán, de shrutibox, de tenor ukelele en akoestische gitaar. Het is vooral hun zang, die veel indruk maakt. Hun stemmen passen op een krachtige ongepolijste wijze perfect bij elkaar. En dat is vooral goed te horen in de a cappella numers op dit album. Zoals Fisher Lassies van Ewan MacColl, het stuwende Falkirk van Brian McNeill en de traditionals Fear A´Bhàta en May O´May Never.

Naast deze a capella nummers worden the Lasses begeleid door Stijn van Beek (whistle, uillean pipes) en Janos Koolen (akoestische en elektrische gitaar, piano, klarinet, mandoline, accordeon, banjo en zang). Lang Road Doon is een intieme, breekbare ballad met sprankelend pianospel en huilend harmonicaspel.

De hoogtepunten van dit album zijn de zeer warme ballad The Farewell, het korte maar sprankelende Rivers Run waarin het genieten is van de zang en het sfeervol deinende Skye Boat Song. De stemmige klarinet van Janos Koolen speelt een belangrijke rol in Mingulay en zijn sprankelende mandoline in Falkirk.

The Lasses zorgen er met hun ‘Near Far’ album voor dat een herwaardering van de traditionele folk niet uit kan blijven!

Shows: https://nl.thelasses.nl/shows

Tracks:
01. Fisher Lassies
02. Lang Road Doon
03. The Farewell
04. Rivers Run
05. Mingulay
06. Falkirk
07. Jock O´Hazeldean
08. Star Of The Bar
09. Fear A´Bhàta
10. Skye Boat Song
11. Lads Among Heather
12. May O´May Never

Website: https://nl.thelasses.nl/