Review: The Joe Tatton Trio – Big Fish

 

The Joe Tatton Trio - Big Fish

The Joe Tatton Trio – Big Fish
Format: CD – Digital / Label: Rodina Music
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De Amerikaanse singer-songwriter Mose Allison is voor behoorlijk wat muzikanten een groot voorbeeld geweest. Zijn swingende jazz-blues, met zijn ironische teksten, hebben artiesten als Herman Brood, Van Morrison en Georgie Fame beïnvloed.

Dat is ook het geval bij de Britse toetsenist Joe Tatton, die bekend is als lid van The New Mastersounds en The Haggis Horns.

Zijn nieuwe album, ‘Big Fish’, is een eerbetoon aan het geluid van Mose Allison. Joe heeft ervoor gekozen om eigen nummers op te nemen waarin het geluid van Mose Allison een grote rol speelt. Slechts eenmaal covert hij een Mose Allison nummer, Ever Since The World Ended. Bij Joe is dat een geheel in de Mose Allison stijl luie jazz-bluesshuffle geworden met een ironische, zwartgallige tekst over de wereld die vergaan is. En dat was, volgens Mose, maar goed ook want wij, mensen, maakten er toch maar een zooitje van.

Naast Joe bestaat zijn trio uit Steve Mackie (bas) en Kenneth Blevins (drums).

De opener van het album, Just Don’t Stop, heeft het zelfde swingende soulvolle geluid van Mose Allison. Een opgewekte swinger met de krachtige Haggis Horns en Joe’s  losjes swingende bluespiano. In het luie funky Big Fish duiken groovende New Orleans invloeden op.

Ook het lome en hoekig pompende Is Anybody There zit een lekker funky geluid. Like Ike is een fraai georkestreerde instrumental met een intiem zwevend geluid. Joe wordt in de warm groovende soulblues We’re Still Here bijgestaan door zangeres Aoife Hearty.

Het instrumentale Firefly mengt het jazzdance geluid van het Ramsey Lewis Trio met stemmige orkestraties. Gitarist en producer Yates McKendree treedt aan in het venijnig groovende Fake Blues. Een nummer met lichte Steely Dan invloeden. De swingende piano van Joe staat centraal in de heerlijke luie jazzy groover Stomp gevolgd door het intiem groovende Permission To Land.

I Don’t Like Your Manners is een luchtig sarcastisch swingende afsluiter van een album waarop het jazz-blues geluid van Mose Allison alle eer wordt aangedaan.

Een heerlijk, hecht swingend album!

Tracks:
01.Just Don’t Stop
02.Big Fish
03.Is Anybody There
04.Like Ike
05.We’re Still Here
06.Timeline
07.Firefly
08.Ever Since The World Ended
09.Fake Blues
10.Stomp
11.Permission To Land
12.I Don’t Like Your Manners

Website: https://www.facebook.com/joetattonmusic/