Review: The Immediate Family – Skin In The Game

 

Review: The Immediate Family - Skin In The Game

The Immediate Family – Skin In The Game
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Quarto Valley Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Als een band bestaat uit een aantal gerenomeerde studiomuzikanten wil dat niet altijd zeggen, dat je dan over een topband spreekt. Integendeel! Meestal vervallen deze muzikanten in stoffige muziek waarin ze hun kunstjes vertonen. Niets van dat alles echter bij The Immediate Family.

Een band, die bestaat uit Leland Sklar (bas, o.a. Hall & Oates, Linda Ronstadt, James Taylor en Phil Collins), Danny Kortchmar (zang, gitaar, o.a. James Taylor, Carole King, Crosby & Nash en Etta James), Waddy Wachtel (gitaar, o.a. Keith Richards & the X-Pensive Winos), Russ Kunkel (drums, o.a. Lyle Lovett, Bob Dylan, James Taylor en B.B. King) en gitarist Steve Postell (o.a. Jennifer Warnes, David Crosby en John Oates).

Zij laten op hun vijfde album horen dat zij zowel rauw kunnen rocken als melodieuze pop-rock nummers nummers kunnen schrijven. Nummers met een behoorlijk powerpop gehalte.

Geopend wordt met het krachtig rockende Whole Lotta Rock And Roll, vol bijtend gitaarwerk en een flink Cheap Trick gehalte. Daarna is 24/7/653 een heerlijk losjes funkend nummer, hecht en rauw groovend.

De verzorgde melodieuze kant van de band komt aan bod in The Toughest Girl In Town, een cover van het Sparks nummer. Voorzien van een soulvol geluid. Ook in de verzorgde hoek zit het Hall & Oates-achtige Catch You On The Other Side.

Vervolgens is Nobody Wants You weer een grimmig rauw rockend nummer met wederom Cheap Trick trekjes. Het intieme semi-akoestische Fragile Heart is voorzien van een Warren Zevon-achtig geluid.

De powerpop komt flink aan bod in het fris rockende Confusion, een mix van het geluid van Dwight Twilley en de Amerikaanse band the Shoes. En uiteraard Beatles trekjes. Ook in Party In The Graveyard zit een powerpop geluid maar dan met ricting the Rubinoos.

Goede voorbeelden van de rock kant van the Immediate F amily zijn het loom schurende Skin In The Game, het swampy Love Suicide en het hoekig, enigszins bluesy, Lost In The Shuffle.

Dit nieuwe album van The Immediate Family bewijst dat vakmanschap ook voor prima rock-pop kan staan! Pracht album!

Tracks:
01. Whole Lotta Rock And Roll
02. 24/7/365
03. The Toughest Girl In Town
04. Catch You On The Other Side
05. Nobody Wants You
06. Fragile Heart
07. Confusion
08. Party At The Graveyard
09. Skin In The Game
10. Love Suicide
11. Looking Away
12. Lost In The Shuffle
13. Too Many Irons In The Fire
14. High Maintenance Girlfriend

Website: https://www.immediatefamilyband.com/