Review: The Hellacopters – Grande Rock Revisited

 

The Hellacopters - Grande Rock Revisited

The Hellacopters – Grande Rock Revisited
Format: CD – Vinyl Lp – Digital / Label: Nuclear Blast Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

In 1999 verscheen het album ‘Grande Rock’ van de Zweedse band The Hellacopters uit Stockholm. Een album dat gezien wordt als meesterwerk in de zogeheten “sleaze rock” scene. En dat betekent uiterst smerige keiharde rock zonder enige opsmuk. Flink beïnvloed door het geluid van de vroege KISS, glamrock,  Rolling Stones en garagerock.

Destijds bes tond de band uit Nicke Andersson (zang, gitaar), Kenny Håkansson (bas), Anders Lindström (gitaar, piano) en Robert Eriksson (drums).

Het album is nu opnieuw verkrijgbaar. Dit keer aangevuld met een extra, opnieuw gemasterd, album met dezelfde nummers.

Na een noisy intro barst de band los in de power rocker Action De Grâce. Een flink door KISS geinspireerd nummer, dat woest smerig en keihard klinkt. Daarna is Alright Already Now een hoekige smerige rocker met een niets ontziend garagerockgeluid en de brullende harmonica van Matt McHellburger.

The Hellacopters rammen gelijk door met Move Right Out Of Here en nemen ietsjes gas terug in Welcome To Hell met een geluid dat invloeden bevat  van Lou Reed (in zijn Lou Reed Live periode) en Blue Öyster Cult. Daarna spuit The Electric Index Eel vol gas de speakers uit onder aanvoering van de furieuze drums van Robert Eriksson. Met een titel als Paul Stanley kan je niet om de KISS invloeden heen.

Wat als je de riffs van David Bowie’s Rebel Rebel mengt met Jumping Jack Flash van the Stones? Dan krijg je een hoekige rocker als The  Devil Stole The Beat From The Lord waarin zowaar een dromerige psychedelische passage voorkomt. Venus In Force is een soulvol hard pompend nummer en in 5 Vs. 7 zitten weer Stones invloeden.

Het originele album wordt afgesloten met het woest rockende Renvoyer met opnieuw de brullende harmonica van Matt McHellburger.

Het bonusalbum bevat dezelfde geremasterde nummers als het  originele album. Om deze nummers nogmaals voorbij te horen komen is echter voorwaar geen straf!!!

‘Grande Rock Revisited’ bevestigt nogmaals dat we hier met een mijlpaal in de Sleaze Rock te maken hebben!

Tracks:
CD 1
01. Action De Grâce
02. Alright Already Now
03. Move Right Out Of Here
04. Welcome To Hell
05. The Electric Index Eel
06. Paul Stanley
07. The Devil Stole The Beat From The Lord
08. Dogday Mornings
09. Venus In Force
10. 5 Vs. 7
11. Lonely
12. Renvoyer

CD 2 (remastered)
01. Action De Grâce
02. Alright Already Now
03. Move Right Out Of Here
04. Welcome To Hell
05. The Electric Index Eel
06. Paul Stanley
07. The Devil Stole The Beat From The Lord
08. Dogday Mornings
09. Venus In Force
10. 5 Vs. 7
11. Lonely
12. Renvoyer

Website: https://www.facebook.com/thehellacopters/