Review: The Heavy North – Electric Soul Machine

 

The Heavy North - Electric Soul Machine

The Heavy North – Electric Soul Machine
Format: CD – Vinyl LP / Label: 3rd Planet Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

‘Electric Soul Machine’ is het debuutalbum van de Britse band The Heavy North uit Liverpool. En met dit album leveren Kenny Stuart (zang), Jack Birch (gitaar), Ste Penn (keyboards), Andrew Horrock (bas), Mark Rice (drums) en producer/gitarist Jose Ibanez een zeer overtuigen debuut af dat alle eer doet aan de albumtitel.

Soul speelt namelijk een hele grote rol in het geluid van de band maar wordt in vrijwel elk nummer op dit album voorzien van een zeer rauw, broeierig, haast garagerock-achtig, geluid.

Zo wordt het album geopend door The Genie. Een luie funky en vooral rauwe bluesrocker, die in de verte iets aan Stevie Wright’s Evie doet denken. De band heeft met Kenny Stuart een zeer bluesy zanger in huis en het spel van gitarist Jake Birch is hier snijdend hard.

Darkness in Your Eyes is een beukende, opzwepende rocker met messcherp fuzzgitaarwerk en een ongenadig beukende ritmesectie. She Gets Me Higher opent op een broeierige funky wijze met een harde, grimmige ondertoon. Het nummer gaat over in een stomende versnelling met verwoestend fuzzgitaarspel.

Met Awake gaat de band richting de soulblues van Robert Cray, met hier en daar wat Black Crowes trekjes, Dat gebeurt ook in Falling Down On You waarin ook een bedwelmend broeierig gospelgeluid zit. De focus ligt op ongepolijste groovende soul in No Good.

De vurig pompende rocker Satisfy You is hard en log met prima snijdend gitaarwerk. Better Change is een funky rocker met verwijzingen naar het geluid van Living Colour. Vervolgens is To The Wind I Go een broeierige On The Road Again (Canned Heat) achtige boogie.

De diepe soul van As Long As You’re Here With Me is de afsluiter van het album en is een heerlijk intieme en georkestreerde ballad.

Met dit debuutalbum van The Heavy North haal je een uitstekend hard en soulvol album in huis!

Tracks:
01. The Genie
02. Darkness In Your Eyes
03. She Gets Me Higher
04. Awake
05. No Good
06. Satisfy You
07. Better Change
08. To The Wind I Go
09. Falling Down On You
10. As Long As You’re Here With Me

Website: https://theheavynorth.bigcartel.com/