Review: The Heavy North – Delta Shakedown

 

The Heavy North - Delta Shakedown

The Heavy North – Delta Shakedown
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Tom Wouters

The Heavy North is een uit Liverpool stammende bluesrockband, die met ‘Delta Shakedown’ zijn tweede studio-album heft gereleased. ‘Delta Shakedown’ is een album vol met lekker smerige bluesrock met een psychedelisch tintje. Een album ook, dat onder het motto ‘beter goed gejat, dan slecht bedacht’ gemaakt is.

Dat begint al meteen met het titelnummer Delta Shakedown, dat vooral door de galmende en declamerende voordracht van zanger Kenny Stuart meteen aan The Doors doet denken, inclusief Ray Manzarek-pianootje. Diep in de 70er jaren rock gedrenkte songs als het soulachtige Give A Little Love, de vuige bluesrock van Round Again en het psychedelische I See You, Do You See Me? volgen, voordat schaamteloos leentjebuur wordt gespeeld bij de New York-funk van Nile Rodgers & Chic in I Couldn’t Love You More. En dat alles met een hondsbrutale vanzelfsprekendheid gespeeld.

Don’t Need No Money is vuige bluesrock met Robert Cray-achtige vocals en lekker rauw psychedelisch gitaarwerk. In Rosanna geven de jongeheren een dik aangezet staaltje Black Crowes-rock weg met knalruige twin guitars, blazers en backgroundvocals. Daarna sluit de band het album af zoals het begon: met het zwaar Doors beïnvloede Forever Without You.

Met ‘Delta Shakedown’ heeft The Heavy North een hoogst vermakelijk en lekker smerig bluesrock-album gemaakt, dat het beluisteren meer dan waard is.

Tracks:
01. Delta Shakdown
02. Where Are You Now?
03. Give A Little Love
04. Round Again
05. I See You, Do You See Me?
06. I Couldn’t Love You More
07. Don’t Need Money
08. Play It Safe
09. Rosanna
10. Forever Without You

Website: https://www.theheavynorth.com/