Review: The Hawkmen – When It’s Gone

 

The Hawkmen - When It’s Gone

The Hawkmen – When It’s Gone
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Greystone Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Als je van dit tweede album van de Britse band The Hawkmen niet vrolijk wordt, dan weet ik het ook niet meer!! Dit album is namelijk gevuld met heerlijke onschuldige swingende nummers waarin het geluid van de 50’s en vroege 60’s een grote rol speelt.

The Hawkmen werd opgericht door bassist Scott Milsom (bekend van bands als Coffin Nails, the Rocker Covers en Skinny Lister) en bestaat verder uit zangeres Scarlett Fagan, drummer Tim Hillsdon en gitarist Ben Hayes.

Hun muziek bestaat uit een cocktail van geluiden van de vroege girlgroups, Motown, rhythm & blues, rockabilly en country.

Geopend wordt met het luchtig boppende When It’s Gone met de warme priemgitaar van Ben Hayes en de krachtige soulvolle zang van Scarlett Fagan. Het volgende nummer Temple Meads is een sprankelend 60’s soul/popnummer met een Motown swing en een vrolijk ontspannen geluid.

Big Bertha gaat richting het geluid van girlgroups als the Shangri-Las, compleet met een boppende gitaar en een knorrende saxofoon. Bonnie And Clyde mengt 60’s rhythm & blues, pop en surf met een onweerstaanbaar innemend resultaat.

In Back Around waagt de band zich met succes aan de countrybilly. In Hawkmen Stomp zit een “Keep On Running” (Spencer Davis Group) achtige drive vermengd met invloeden uit klassiekers als Soul Finger en Shotgun én met Steve Cropper-achtig gitaarwerk.

Night Out In Tokyo is messcherp boppend rockabillynummer, dat gevolgd wordt door de latin soulswinger Funky Feet waarin je het geluid van het Ramsey Lewis Trio tegenkomt. Het lui swingende Under Your Spell klinkt onschuldig met een Alley Oop-achtig geluid.

Na de soulvolle swinger Down The River sluit het vrolijk swingende James Dean het album af.

Een prima vrolijk swingend album van the Hawkmen!

Tracks:
01. When It’s Gone
02. Temple Meads
03. Big Bertha
04. Bonnie And Clyde
05. Back Around
06. Hawkmen Stomp
07. Night Out In Tokyo
08. Funky Feet
09. Under Your Spell
10. Down The River
11. James Dean

Website: http://www.thehawkmen.com/