Review: The Grand East – Floor = Lava

 

The Grand East - Floor Lava

The Grand East – Floor = Lava
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: V2 Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

The Grand East is een band uit Overijssel waarvan het laatste album verscheen in 2018. Het heeft dus even geduurd maar met ‘Floor = Lava’ hebben Arthur Akkermans (zang), Nicek Cival (gitaar), Teun Eijsink (bas), Henk Hulzebosch (keyboards) en Ymte Koekkoek (drums) het lange wachten ruimschoots goed gemaakt.

De albumtitel verwijst naar het “voetjes van de vloer” spelletje voor kinderen en het album zit barstensvol verwijzingen naar het geluid van de 80’s. Zonder dat dat vervelend is trouwens!

Zo gaat Change It All na een galmend toestenintro verder als een getergd 80s poprock nummer waarin je niet om het geluid van the Simple Minds heen kan. Daarna volgt de sprankelende poprock van Easy Life dat ergens tussen het Nederpop/rock geluid van Ten Sharp en the Meteors in zit.

Onder aanvoering van een pompende blubbersynthesizer gaat het album verder met het pulserende Floor = Lava waarin het new wave geluid van Devo te herkennen valt. Die diep pulserende synthesizer duikt ook op in het donker snijdende High Miles met Jon Anderson-achtige zang van Arthur Akkermans. Lowdown klinkt donker en funky op zijn INXS best. Vervolgens zit Monarch vol met schurend pompende funky grooves en heeft Overflowing een fel punky geluid.

S*x Club is het lekkerste nummer van het album door het met fuzz gevulde geluid en een mix van T .Rex en De Staat. Met de warm galmende afsluiter Stuck In The Morning is de band weer teruggekeerd naar het Simple Minds geluid.

Tracks:
01. Sex Club
02. Overflowing
03. Monarch
04. High Miles
05. Lowdown
06. Change It All
07. Easy Life
08. Stuck In The Morning
09. Floor = Lava

Website: https://www.thegrandeast.nl/