Review: The Dig 3 – Damn The Rent

 

The Dig 3 - Damn The Rent

The Dig 3 – Damn The Rent
Format: CD – Digital / Label: independent
Release date: 2023

Tekst: Peter Marinus

The Dig 3 is de band van de one-man band Gerry Hundt uit Chicago, Illinois. Op het nieuwe album aangevuld met Andrew Duncanson (zang, gitaar), Ronnie Shellist (harmonica) en op twee nummers Lauren Dukes (zang), Aaron Whittier (bas) en Rick King (drums, percussie), Gerry Hundt bespeelt de Farmer Foot Drums, percussie, bas, gitaar, harmonica, mandoline en het orgel.

Het album werd live in de studio opgenomen zonder enige overdub. En dat zorgt er voor dat we met een album vol met primitieve, ongepolijste bluesy muziek te maken hebben.

In Take A Ride duikt de Diddley beat op in een zeer primitieve en rauwe versie met, uiteraard, pompend gitaarwerk, de stampende Farmer Foot Drums en kermend harmonicaspel. All The Love That I Got is daarna een broeierig stampende shuffle met smachtend schurend gitaarwerk.

Na het sompig voortpompende Big Water volgt Dip My Toe. Funky  op een zweterige wijze waardoor het nummer richting de swamprock trekt.

Gerry Hundt pompt het instrumentale Chuck & Willie voort met zijn orgel, bijgestaan door de bluesy gitaar van Andrew Duncansonben de huilende harmonica van Ronnie Shellist.. Coconut Curry Dance is vervolgens een deinend primitief soulnummer. Met Gold Tooth gaat de band op de pompende mandoline blues toer.

Blanco Boogaloo is een onweerstaanbaar rauw groovend nummer met brullend harmonicaspel. De harmonica brult wederom in de zweterig p[ompende boogie Red-Tailed Hawks, dat aan het werk van Kim Wilson doet denken. Old Dog doet denken aan de folkrock van Country Joe & the Fish.

In Southern Fantasy en All The Love That I Got is de bandnaam tijdelijk veranderd in the Dig 3 BIG Version doordat Lauren Dukes, Aaron W hittier en Rick King aanschuiven.

Southern Fantasy is een warm groovend nummer en de afsluiter van het album, All The Love That I Got, is een soulvol groovend nummer in een stijl, die zowel aan Doug Sahm als aan Kim Wilson doet denken.

Dit album van the Big 3 is een aanrader voor de fans van ongecompliceerde en vooral ongepolijste bluesy muziek!

Tracks:
01. Take A Ride
02. All The Love That I Got
03. Big Water
04. Dip My Toe
05. Chuck & Willie
06. Coconut Curry Dance
07. Gold Tooth
08. Blanco Boogaloo
09. Red-Tailed Hawks
10. Old Dog
11. Southern Fantasy
12. All The Love That I Got

Website: https://thedig3band.com/