Review: The Dead Tongues – Dust

 

The Dead Tongues - Dust

The Dead Tongues – Dust
Format: CD – Vinyl LP – Cassette – Digital / Label: Psychotic Hotline Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het vijfde album van The Dead Tongues is een album waarmee je je prima door een druilerige dag heen kan werken. Een album vol met intieme melancholische Americana.

De band is het project van Ryan Gustafson (zang, gitaar, harmonica, piano) uit Durham, North Carolina. Op dit album wordt hij bijgestaan door Alex Bingham (bas, synthesizer), Joe Westerlund (drums), Allyn Love (pedal steel), Andrew Marlin (mandoline, uit de band Watchhouse), Alexandra Sauser-Monning (zang, uit de band Mountain Man), Josh Moore (zang) en Molly Sarlé (zang).

Het album opent met de broeierige schurende bluesgitaar van Ryan Gustafson en de zacht huilende pedal steel van Allyn Love in Pawnshop Dollar Bills. Een zacht deinend Americana nummer, dat qua sfeer aan Wild Horses van The Rolling Stones doet denken. Een heerlijk nummer met intieme zang, een melancholiek huilende harmonica en branderig gitaarwerk.

Dan volgt het intieme en dromerige Dust met zacht twangend gitaarspel en een licht psychedelisch geluid a la the Church.

In Garden Song duikt een 70’s Byrds countryrock geluid op in een intiem tintelend nummer. Hetzelfde Byrds geluid is ook terug te horen in de breekbare ballad Colorful Cross. Through The Glass is een ontspannen sprankelend countryrock nummer met ongepolijst Stephen Stills-achtig gitaarwerk.

Little Lies tikt zacht voort met een J.J. Cale-achtige loomheid en broeierig schurend bluesy gitaarspel.

Ticket is vervolgens een desolaat galmende pianoballad en de afsluiter Sweet Relief zweeft, onder aanvoering van de warme pedal steel, sfeervol voorbij.

Sfeervol, intiem en melancholiek…de sleutelwoorden voor dit heerlijke vijfde album van The Dead Tongues!

Tracks:
01. Pawnshop Dollar Bills
02. Dust
03. Garden Song
04. Through The Glass
05. Little Lies
06. Colorful Cross
07. Ticket
08. James St.
09. Sweet Relief

Website: https://www.thedeadtongues.com/