Review: The Cues – Why?

 

The Cues - Why?

The Cues – Why?
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

In de jaren ‘50 stond er in de USA op vrijwel elke hoek van de straat wel een doo wop groepje te zingen. Zo populair was de doo wop dus destijds. En zo vreemd is het dan ook niet, dat een groot deel van die groepjes of nooit opnames hebben gemaakt of wel opnames hebben gemaakt, die in de vergetelheid zijn geraakt.

Zoals, zeer onterecht, bij the Cues. Een groep, die in 1954 werd geformeerd door Jesse Stone, hoofd van de A & R afdeling van Atlantic Records. De groep bestond uit de zangers Ollie Jones, die een verleden in the Blenders en the Ravens had, Roebie Kirk (aka Winfield Scott), die in 1947 een solosingle opnam, Jimmy Breedlove, Abel De Costa en Eddie Barnes.

De groep scoorde twee hits, Burn That Candle (later gecoverd door Bill Haley & the Comets) en Why? Wat vooral opvalt aan het doo wop geluid van the Cues is het zeer hoge soulgehalte in de zang zoals in de warme ballad Oh My Darlin’.

Daarnaast werd er ook regelmatig flink gerockt. Het lui rockende Scoochie Scoochie met bluesy priemgitaar en krachtige scheursax. Ook Forty ‘Leven Dozen Ways rockt behoorlijk fel.

De twee tracks die ze als the 4 Students uitbrachten mogen er ook zijn. Hot Rod Soda Pop is een lekkere hoekige rhythm & blues swinger terwijl So Near And Yet So Far meer de intieme luie swing kant op gaat. Het luchtige Burn That Candle is weer een goed voorbeeld van het soulvolle geluid van the Cues.

Charlie Brown is een vrolijk bizar nummer en na lancering van een “doo wop raket” gaat het loom swingende Destination Twenty One Hundred And Sixty-Five van start. Zowel Crackerjack als het felle, Little Richard achtige, Yes Sir zijn behoorlijk wilde rockers.

Het aantal ballads is, zoals bij vrijwel elke doo wop groep, vrij hoog en in die categorie scoren het smachtende Don’t Make Believe, het romantisch deinende Prince Or Pauper en de luie swinger So Near And Yet So Far het hoogst.

In de laatse vier nummers zijn the Cues (onder andere namen) te vinden als backing vocals voor bijvoorbeeld LaVern Baker in haar Tweedle Dee.

Het zou zeer terecht zijn als The Cues via dit prima overzichtsalbum een welverdiende herwaardering zouden krijgen!

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/

The Cues - Why? - back