Review: The Climate Stripes – Debut

 

The Climate Stripes - Debut

The Climate Stripes – Debut
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

The Climate Stripes is een splinternieuwe bluesrock band uit Manchester, die bestaat uit Mark James Ross (zang, gitaar, keyboards), Pete Moran (bas) en Tony Fitzgerald (drums).

Verwacht bij the Climate Stripes echter geen “van-dik-hout-zaagt-men-planken” bluesrock. De muzikale stijl van dit trio gaat veel meer de lome kant van bands als Ace, Sniff ‘n The Tears en zelfs Dire Straits op terwijl de mannen ook niet vies zijn van behoorlijk lui skankend reggae.

Het debuutalbum, dat door Simon Gibson in de Abbey Road studio gemastered werd opent met Invisible. Een loom groovend funky nummer met intieme bluesy zang van Mark James Ross en zijn gemeen bijtende gitaar. In dit nummer zit al een licht reggae geluid.

Het lui deinende Come Home is een soulrock nummer, die de kant van Paul Carrack of Ace opgaat. Dan komt de reggae volop aan de beurt in het lui skankende Too Late For Lies. Reggae met een soulrandje. De reggae is wederom flink aanwezig in Why Did You Leave Me, dat een weldadig soulvol, haast Bill Withers-achtig geluid heeft.

De harmonyvocals van Mark James Ross en Pete Moran klinken in het intieme Long Time Old haast Crosby Stills Nash & Young achtig.

No Revolution is een nummer ter nagedachtenis van John Lennon met een grimmige maar zeer ware tekst over het feit dat er van Lennon’s “Peace” revolutie niets is terechtgekomen. In tegendeel zelfs! In het nummer zitten Lennon (“Imagine”) en the Beatles (She Loves You)  elementen verstopt. The Road is een loom en broeierig bluesreggaenummer met sfeervol zwevend gitaarwerk.

Het gitaarintro van Flesh And Blood doet onmiddellijk aan Pink Floyd denken in een verder krachtig hoekige rocker. Daarentegen is Light As A feather (Jenny’s Song) een intiem nummer, dat tegen de Americana aanleunt met vleugjes Kinks en Christopher Cross.

In de afsluiter van dit album, Look Under That Rock laten the Climate Stripes horen dat ze wel degelijk in staat zijn om energiek en krachtig te rocken.

Als je fan bent van de in deze recensie genoemde muzikale invloeden van the Climate Stripes zou ik dit album maar eens snel gaan beluisteren.

Een uiterste ontspannen debuutalbum met hier en daar een bluesy randje.

Tracks:
01. Invisible
02. Come Home
03. Too Late For Lies
04. Why Did You Leave Me
05. Long Time Old
06. No Revolution
07. The Road
08. Flesh And Blood
09. Light As A Feather (Jenny’s Song)
10. Look Under That Rock

Website: https://theclimatestripes.com/index.php