Review: The Cash Box Kings – Oscar’s Motel

 

Oscar's Motel by The Cash Box Kings

The Cash Box Kings – Oscar’s Motel
Format: CD / Label: Alligator Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

De Amerikaanse band The Cash Box Kings uit Madison, Wisconsin, weet op een prima authentieke wijze de Chicago blues levend te houden. Dat doen zij door in sommige nummers het ongepolijste Chicago blues geluid natuurgetrouw weer te geven en in andere nummers invloeden als soul en rock & roll aan de blues toe te voegen.

En dat dit uitstekend werkt is voor mij geen verrassing aangezien de band bestaat uit een aantal muzikanten, die al jarenlang met de blues bezig zijn. The Cash Box Kings werden al in 2001 opgericht en zijn met dit album toe aan hun derde album voor het vermaarde Alligator label.

De band bestaat uit Oscar Wilson (zang), Joe Nosek (harmonica, zang), Billy Flynn (gitaar), Kenny Smith (drums), John W. Laurer (drums) en Lee Kanehira (keyboards).

Het eerste nummer van het album, Oscar’s Motel, laat gelijk al horen waartoe deze band in staat is. Een lui stuwende Chicagoblues shuffle waarin invloeden als Smokestack Lightning en Spoonful rondzweven. Met prima huilend harmonicaspel, doorleefde zang en rauw priemend gitaarwerk.

Down On The South Side is vervolgens een lui groovend funky bluesnummer voorzien van soulvolle blazers. De cover van Muddy Waters’ Please Have Mercy wordt rauw en ongepolijst bonkend uitgevoerd. Zoals het hoort dus, met de huilende harmonica in de hoofdrol.

I Can’t Stand You is een hilarische shuffle waarin Oscar Wilson en Deitra Farr elkaar behoorlijk in de haren vliegen maar uiteindelijk toch van elkaar houden. Hot Little Mess heeft een al even hilarische tekst. “She’s a hot little mess, she can’t stay in her dress” gegoten in een zacht stuwende shuffle.

Na de broeierige Chicagoblues van Nobody Called It The Blues is het tijd voor een cover van Sonny Boy Williamson’s Pontiac Blues. Losjes boppend met de branderige harmonica van Joe Nosek en de stug doorpompende bas van John W. Laurer.

Trying So Hard is een indringende schuifelenbde blues met vurig slidegitaarspel van Billy Flynn. John Németh schuift aan voor de loom stuwende blues van I Want What Chaz Has.

Je kan maar nooit te vroeg zijn voor Kerstmis. Daarom eindigen The Cash Box Kings hun album met Ride Santa Ride waarin Santa een behoorlijke Chuck Berry injectie heeft gekregen.

Het nieuwe Cash Box Kings album is een prachtig eerbetoon aan de Chicago blues in een modern jasje!

Tracks:
01. Oscar’s Motel
02. Down On The South Side
03. Please Have Mercy
04. I Can’t Stand You
05. Hot Little Mess
06. Nobody Called It The Blues
07. Pontiac Blues
08. Trying So Hard
09. She Dropped The Axe On Me
10. I Want What Chaz Has
11. Ride Santa Ride

Website: