Review: The Boneshakers – Off The Cuff

 

The Boneshakers - Off The Cuff

The Boneshakers – Off The Cuff
Format: CD – Vinyl LP / Label: Topsy Turvy Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Laat ik eerst maar even vermelden dat je hier niet te maken hebt met het nieuwe album van de Amerikaanse funkblues band The Boneshakers, met o.a. Mindi Abair en Sweet Pea Atkinson.

In dit geval hebben we te maken met het debuut album van de Duitse rockabilly band The Boneshakers, bestaand uit Boney Shaker (zang, drums), Schorni Walker (akoestische gitaaer) en Puck Lensing (contrabas).

Wat gelijk bij deze band opvalt is het ontbreken van een elektrische gitaar. Dus de rockabilly van dit Duitse trio moet het doen zonder een elektrisch twangende gitaar.

Is dat een onoverkomelijk obstakel? Nee! Want dit trio laat een dusdanig fel geluid horen dat je dat al snel vergeet.

De felheid komt met name door de brutale rauwe zang van drumster Boney Shake. Die is gelijk goed te horen in Moving On. Een nummer dat net zo heftig bopt als de elektrische versie van de rockabilly. In dit geval is de rockabilly ontdaan van alle overbodige franje waardoor de swingende kern overblijft.

Ook Words Mean Nothing Is een onweerstaanbaar fel boppend nummer waarin het geluid van de akoestische wel erg ver naar achter is gemixed.

Trompetist Robert Lensing is te gast in de opgewekte bopper Black Cat Bad Luck. De dwingende contrabas van Puck Lensing speelt een centrale rol in het krachtig spetterende I Know A Cat. Take Me Back In Time sjokt lui voort gevolgd door het felle, Stray Cats-achtige Leave Me Alone.

Zodra het rockabilly pad even verlaten wordt maakt het trio iets minder indruk. Going Home is een intiem country-achtig nummer hetgeen ook geldt voor het zacht deinende All Alone In East Cologne.

Zodra de rockabilly weer in zicht komt laten The Boneshakers op dit album horen dat we hier te maken hebben met een alleraardigste akoestische rockabilly band.

https://youtu.be/sBXpmwC3K34

Tracks:
01. Intro A
02. Moving On
03. Words Mean Nothing
04. Black Cat Bad Luck
05. I Know A Cat
06. Countryboy With A Rhythm Guitar
07. Take Me Back In Time
08. Intro B
09. Leave Me Alone
10. Going Home
11. Spending All My Money
12. One More Road
13. Lights Go Out
14. All Alone In East Cologne

Website: https://soundflatrecords.de/topsy-turvy-records-releases/