Review: The Bluesland Horn Band – Six

 

The Bluesland Horn Band - Six

The Bluesland Horn Band – Six
Format: CD / Label: Terry Medd Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

The Bluesland Horn Band is een Canadese brassrock band. Een band met  toeters dus. De band bestond van 1998 tot en met 2004 en bracht één album, ‘1st Street’, uit . In 2013 vond een reünie van de band plaats waarna er 6 albums verschenen die allemaal de Top 10 bereikten.

En nu dus het album Six waarop Terry Medd (gitaar), Doug Zacharias (trompet), Guy Plecasti (zang, keyboards), Gavin Sorocahn (drums), Jack Lavin (bas, zang), Jan Randle (piano, orgel), David Wilkie (mandoline), Big Hank Lionhart (zang), Damian Graham (percussie), Migueliti Valdez (trompet), Barrie Sorensen (saxofoon) en Armando Alvarez (saxofoon) te horen zijn.

Uiteraard vervullen de blazers een belangrijke rol op het album. Zoals in de luie semi-acoestische blues My Old Truck waarin ze een tegen de New Orleans dixieland aanleunend geluid laten horen bijgestaan door een loom snijdende slidegitaar, de sprankelende mandoline van David Wilkie,doorleefde zang en de swingende piano van Jan Randle.

Creole Queen is vervolgens een gemoedelijk funkend nummer met wederom een New Orleans achtige groove, onder aanvoering van de funky drums van  Gavin Sorochan. Shuffle In The Attic is een instrumentale venijnig pompende shuffle met  hard twangend gitaarspel.

Het luie swingende Rock My  Roll is een stuwende en vooral soulvolle swinger met krachtige blazerspartijen. Na het gemeen stuwende Keep The Devil Behind is het de beurt aan de ontspannen swingende instrumental Alley Shuffle en  het soulvol deinende Holy Water.

Prijsnummer van het  album is de soulswinger Not Ready in een stijl die bands als Powder Blues en Jack Mack & the Heart Attack ook gebruiken. So Long, Goodbye is de venijnige afsluiter van het album met broeierige zang van bassist Jack Lavin.

Een zeer lekker swingend album, dit ‘Six’ album van the Bluesland Horn Band!

Tracks:
01. My Old Truck
02. Creole Queen
03. Shuffle In The Attic
04. Rock My Roll
05. Keep The Devil Behind
06. Alley Shuffle
07. Holy Water
08. Not Ready
09. Solitaire
10. So Long, Goodbye

Website: https://www.bluesland.ca/