Review: The Bluescats – Bring It On Home – The Willie Dixon Project

 

The Bluescats - Bring It On Home (The Willie Dixon Project)

 

The Bluescats – Bring It On Home – The Willie Dixon Project
Format: CD – Digital / Label: Timezone Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Willie Dixon is een ware blues grootheid. Deze bassist is vooral bekend als componist van vele bluesklassiekers. En een groot deel van die klassiekers komt voorbij op het nieuwe album van de Duitse band the Bluescats, die bestaat uit Jens Filser (zang, gitaar), Till Brandt (bas) en Bernd Oppel (drums).

Op hun nieuwe album kregen zij hulp van vele vrienden. Zangeres Brenda Boykin, zanger Tommie Harris (o.a. bekend van zijn werk met Luther Allison en Jimmy Reed), harmonica speler Ralf Grottian, saxofonist Bernd Winterschladen en organist Dirk Schaadt (the Organic Blues Projekt).

De meestal bekende nummers van Willie Dixon worden op dit album op een zeer intieme warme wijze uitgevoerd.

Het album start met Bring It On Home. Lui deinend onder aanvoering van Till Brandt’s knorrende bas en met de kermende harmonica van Ralf Grottian. I’m Ready swingt al even warm. De soulvolle zang van Tommie Harris siert dit nummer op naast de snijdende gitaar van Jens Filser en het soulvol pompende orgel van Dirk Schaadt.

Diens Booker T.-achtige orgel speelt een hoofdrol in het pompende Help Me. Brenda Boykin is de soulvolle zangeres hier. Bernd Winterschladen’s saxofoon klinkt soulvol en Ralf Grottian’s harmonica behoorlijk vurig. Na het broeierig groovende 29 Ways is het de beurt aan Spoonful. De doorleefde zang van Tommie Harris past prima in deze broeierige cover.

De deinende slowblues The Little Red Rooster wordt prima gezongen door Brenda Boykin en Jens Filser zorgt voor priemend gitaarwerk.

De pompende bas van Till Brandt zet You Can’t Judge A Book By Looking At The Cover in werking. Bernd Winterschladen is te horen met jazzy saxofoonspel. Jazzy invloeden zijn ook te horen in het losjes groovende My Babe en wel via de gitaarlicks van Jens Filser en het soepel swingende orgel van Dirk Schaadt. The Seventh Son krijgt een lui groovende funky versie met prima swingende orgelwerk. Tot slot komt Help Me nog een keer voorbij.

Een heerlijk, intiem swingend bluesalbum van the Bluescats en hun vrienden!

Tracks:
01. Bring It On Home
02. I’m Ready
03. Help Me
04. 29 Ways
05. Spoonful
06. The Little Red Rooster
07. You Can’t Judge A Book By Looking At The Cover
08. My Babe
09. The Seventh Son
10. Help Me Reprise

Website: https://www.bluescats.de/