Review: The BluesBones – Unchained

 

The BluesBones - Unchained

The BluesBones – Unchained
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Naked Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

The BluesBones is een Belgische bluesrock band. Maar niet zo maar een doorsnee bluesrock band! Dat bewijst hun nieuwste album Unchained. Op dat album laat de band horen dat ze over een eigen, zeer soulvol en bij vlagen intiem, kwetsbaar, geluid beschikken.

De kwaliteiten van de band werden al eerder opgemerkt toen ze in 2012 tot publieksfavoriet werd uitgeroepen bij the Belgian Blues Challenge. Die Challenge wonnen ze vier jaar later.

Nico De Cock (zang), Stef Paglia (gitaar), Edwin Risbourg (Hammond, elektrische piano, saxofoon), Geerst Boeckx (bas) en Jens Roelandt (drums) gaan van start met het loom pompende Chain Gang waarin gelijk de rauwe bluesy zang van Nico De Cock opvalt in een lekker ongepolijst nummer dat op het eind in een stuwend rockende versnelling verder gaat.

Vervolgens is Changes een boeierig funky bluesnummer met branderig gitaarwerk en het gierende orgel van Edwin Risbourg.

De zeer intieme en kwetsbare ballad I Cry is het prijsnummer van dit album. Mede door de zang heeft dit nummer een hoog soulgehalte. Op het eind keert het nummer in een symfonische versie terug, die al even mooi is. Time To Learn stuwt broeierig voort met een altijd aanwezige bluesy ondertoon. Moving On is het “feestnummer” van het album. Een opgewekt swingend soulbluesnummer, dat zeer aanstekelijk klinkt.

Na het sompige en fel pompende Talking To The Lord volgt de stevig gonzende bluesrocker The Road Ahead. The Tale Of Big Tim Brady is vervolgens een loom en broeierig nummer met de donkere stem van Nico De Cock in een hoofdrol.

The BluesBones bewijzen met dit album (nogmaals) één van de betere bluesrockbands uit de Benelux te zijn!

Tracks:
01. Chain Gang
02. Changes
03. I Cry
04. Time To Learn
05. Moving On
06. Talking To The Lord
07. The Road Ahead
08. The Tale Of Big Tim Brady
09. I Cry (symphonic version)

Website: https://www.thebluesbones.com/