Review: The Blue Chevys – The Night Calls

 

The Blue Chevys - The Night Calls

The Blue Chevys – The Night Calls
Format: CD / Label: Naked Productions
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De Belgische band The Blue Chevys uit Haacht is in eigen land een begrip in de blues scene. De band bestaat al ruim 30 jaar en debuteerde in 2003 met het album ‘Motel Birdcage’.

Hun nieuwe album ‘The Night Calls’ laat die dertig jaar van blueservaring op een prima wijze horen. De band speelt een mix van blues, Americana en rock & roll met een geluid, dat van broeierig naar gemoedelijk swingend gaat.

De band bestaat uit: Kris Bries(zang, harmonica), Frederic Martello (gitaar, zang), Philippe Martello (drums), Jean-Luc Cremens (bas), Sven Smekens (gitaar), Koen Desloovere (saxofoon) en Kim Vandeweijer (trompet, bugel, trombone.

Ze gaan van start met de luie swampy shuffle The Night Calls. Een nummer waarin Creedence Clearwater Revival een grote invloed heeft. Kris Bries heeft een stemgeluid, dat vergelijkbaar is met dat van Richard Jansen (Fatal Flowers) en Mike Scott (Waterboys). Hij laat zijn harmonica in dit nummer broeierig kreunen, bijgestaan door de schroeiende gitaar van Sven Smekens.

De band swingt lui en broeierig door met Willow Tree. Een donker nummer met galmend gitaarwerk, een brullende harmonica en gemoedelijke knorsaxofoon. In Fun No More zijn rockabilly invloeden en Howlin’ Wolf invloeden terug te vinden, gevolgd door de losjes swingende shuffle Thin Line met  heerlijk bijtend gitaarwerk.

Got That Feeling is een Americana nummer met een flinke dot Chris Isaak in het geluid door de galmende gitaar. Het geluid van Chris Isaak is ook terug te horen in het intieme Leaving. De huilende lap steel gitaar van Dirk Lekenne is te gast in het zwevende Pick You Up.

Never Gone is een voorbeeld van de rockende kant van de band. Een venijnige hoekige rocker met Stones-achtige gitaarriffs.

De afsluiter van het album, Cool Me Off, is een loom, funky groovend nummer met een Los Lobos-achtig geluid.

Onze zuiderburen, The Blue Chevys, bewijzen met dit album dat zij één van de betere Benelux bands zijn!

Tracks:
01. The Night Calls
02. Willow Tree
03. Fun No More
04. Thin Line
05. Got That Feeling
06. Leaving
07. Lonely People
08. Pick You Up
09. Never Gone
10. Cool Me Off

Website: https://thebluechevys.be/