Review: The Black Crowes – The Southern Harmony And Musical Companion

 

The Black Crowes - The Southern Harmony And Musical Companion

The Black Crowes – The Southern Harmony And Musical Companion
Format: 3CD – 4Vinyl LP – Digital / Label: Universal
Release: 2023

Tekst: Harry Pater

De allereerste langspeelplaat van de uit Atlanta, Georgia afkomstige band The Black Crowes, ‘Shake Your Money Maker’ uit 1990, was voor mij een soort openbaring. Tijdens een lange treinreis tussen Noord-Duitsland en het Zwitserse Basel, onderweg naar de trouwerij van vrienden had ik alleen een walkman (incl. radio) bij me met slechts één cassettebandje… daarop had ik op beide kanten deze elpee gezet en dus luisterde ik alleen maar naar dit album, wat ik fantastisch vond, muziek à la mijn favoriete early seventies bands Faces (met Rod Stewart) en de Rolling Stones.

Twee jaar (1992) later kwam de opvolger uit, ‘The Southern Harmony And Musical Companion’ waarop de muziekstijl breder was, met hoorbare soul en southern rock invloeden. Ook dit was een uitstekend album met (inmiddels) klassieke songs als Sting Me, Thorn in My Pride en Remedy.

Zoals het bijna hoort met broers in een band (zoals bijvoorbeeld ook The Kinks en Oasis) zijn oprichters en broers Chris (zang) en Rich (gitaar) Robinson vaak drukker met ruzie maken dan met muziek. Ze zijn dan ook regelmatig ruziënd uit elkaar gegaan om daarna toch weer samen te komen en te werken.

Sindsdien heb ik de band meerdere keren live gezien, in grote zalen als de Martinihal en Ahoy’ én op festivals. Ook zag ik Chris Robinson met een akoestisch optreden in De Lantaarn in Hellendoorn, dat helaas ontsierd werd door te luidruchtige patiënten van de Hollandse Ziekte, hetgeen Chris dermate stoorde dat hij stopte en zei pas terug te keren als men uitgepraat was. Dit hielp gelukkig.

Nadat de band weer was heropgericht kwamen er nog verschillende albums uit, met in de laatste jaren voornamelijk compilaties en live-albums. Het meest recente studioalbum verscheen vijftien jaar geleden, ‘Before The Frost Until The Freeze’ in augustus 2009. In 2015 werd bekend dat de band gestopt was en vervolgden Chris en Rich hun solocarrières.

Daarna bleef het stil rond de band, maar inmiddels zijn Chris en Rich weer on speaking terms en hebben ze weer samen een nieuwe plaat gemaakt. Op Facebook maakte de band bekend dat het tiende studioalbum in maart uitkomt, die ‘Happiness Bastards’ gaat heten. Op woensdag 22 mei keert The Black Crowes terug naar Nederland voor een show in AFAS Live om dat nieuwe album te promoten.

Deze 3cd/4LP set
Inmiddels is de superdeluxe versie van ‘The Southern Harmony And Musical Companion’ uitgebracht op maar liefst drie cd’s en/of 4 LP’s; wij beperken ons tot de 3cd-versie: het originele album op disc 1, b-kantjes, demo’s, outtakes, studiosessies etc. op disc 2 en op de 3e disc een live concert uit 1993 in Houston, Texas. Daarop hoor je de band zoals ik ze meerdere keren heb meegemaakt: helemaal on fire met vaak langgerekte versies van hun songs. Op deze set zijn 15 nog niet eerder officieel uitgebrachte songs te beluisteren.

The Black Crowes was ondanks diverse bezettingswijzigingen in de loop der jaren altijd een geweldige live act en ik vermoed dat dit ook dit jaar het geval zal zijn, al weet ik niet wie er nu in de band spelen, buiten de broertjes Robinson. Deze 3cd set is in elk geval een lust voor het oor voor liefhebbers van deze muziek!
Overigens: er is ook een goedkopere 2cd versie verkrijgbaar én uitgebreidere en soms ook gesigneerde versies op cd en vinyl via de website van de band.

Tracks:
CD1 – THE SOUTHERN HARMONY & MUSICAL COMPANION
01. Sting Me
02. Remedy
03. Thorn In My Pride
04. Bad Luck Blue Eyes Goodbye
05. Sometimes Salvation
06. Hotel Illness
07. Black Moon Creeping
08. No Speak No Slave
09. My Morning Song
10. Time Will Tell

CD2 MORE COMPANIONS: UNRELEASED, OUTTAKES AND B-SIDES
01. 99 Pounds
02. Miserable
03. Rainy Day Women No 12 & 35
04. Boomer’s Story
05. Darling Of The Underground Press
06. Sting Me (Slow)
07. Bad Luck Blue Eyes, Goodbye
08. Sometimes Salvation
09. Black Moon Creeping

CD3 SOUTHERN HARMONY LIVE: NOVEMBER 3, 1993 HOUSTON, TX
01. No Speak No Slave
02. Sting Me
04. My Morning Song
05. Jam
06. Thorn In My Pride
07. Bad Luck Blue Eyes Goodbye
08. Black Moon Creeping
09. Hotel Illness
10. Sometimes Salvation
11. Remedy

Website: https://theblackcrowes.com/