Review: The Black Crowes – Shake Your Money Maker (Live)

 

The Black Crowes - Shake Your Money Maker (Live)

The Black Crowes – Shake Your Money Maker (Live)
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Silver Arrow
Release: 2023

Tekst: Henk Hekkelman

De jaren 90 was een decennium waarin rock muziek stevig aanwezig was en gitaren hoogtij vierden . Een periode waarin bands als Pearl Jam, Nirvana, en The Smashing Pumpkins om er maar en paar te noemen, hun beste platen maakten. Tussen al dat gitaargeweld kwamen ook The Black Crowes bovendrijven met een prachtig debuutalbum ‘Shake Your Money Maker’. De plaat greep perfect terug naar de jaren 70 met een hoge doses Stones en een lekker soulgehalte.

Tot de dag vandaag nog steeds het beste album dat The Black Crowes hebben uitgebracht.

De wonderen zijn de wereld nog niet uit mag blijken uit de hernieuwde samenwerking tussen broers Rich en Chris Robinson. Beide waren na het uit elkaar gaan van The Black Crowes gelukkig in hun eigen projecten (Magpie Salute en Chris Robinson Brotherhood) maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en vooral moeder Robinson (die door Rich verzorgd wordt) is zeer gelukkig dat de broers weer door een deur kunnen. Er werd  besloten om met een compleet nieuw team een tournee te organiseren rondom de dertigste verjaardag van het debuutalbum ‘Shake Your Moneymaker’. Alleen bassist Sven Pipien werd alsnog aan boord gehaald toen oorspronkelijke bassist Tim Lefebvre ermee stopte. Alle optredens werden opgenomen en men koos voor dit album de beste uitvoeringen. Aangevuld met wat hits en een cover van de Rolling Stones en een van The Velvet Underground.

De huidige bandbezetting, die in 2019 is hervormd na voor de derde keer uit elkaar te zijn gegaan in 2015 bestaat uit; de gebroeders Robinson, oude bassist Sven Pipien en nieuwe leden Isaiah Mitchell (leadgitaar), Raj Ojha (drums) en Joel Robinow. (toetsenborden).

“Shake Your Money Maker” is een nummer dat in 1961 door Elmore James is opgenomen en dat een van zijn bekendste stukken is geworden. Geïnspireerd door eerdere nummers, is het geïnterpreteerd en opgenomen door verschillende blues- en andere artiesten. En The Black Crowes openen met een fragment van dit nummer hun concerten.

Het album begint met explosieve versies van Twice as Hard en Jealous Again. De stem van Chris Robinson klinkt krachtiger en soulvoller als ooit, vooral in de nummers Sister Luck, Seeing Things en She Talks To Angels. Lekkere soul van de bovenste plank.

De band schakelt moeiteloos over naar de meest stevige rock and roll met een denderende Thick and Thin en gaan rechtdoor naar een stevige Stare It Cold.

 Na Shake Your Money Maker gaat het album verder met rauwe nummers uit hun oeuvre en ook horen we een mooie blues versie van Papa was a Rolling Stone van The Temptations. Hier speelt Chris Robinson niet onverdienstelijk op de mondharmonica.

Met Remedy en It’s Only Rock ‘n’ Roll een cover van de Stones en Rock & Roll van The Velvet Uderground zit bijna 1 uur 45 minuten luisterplezier er helaas op.

Het gebeurt vaker dat groepen oude albums in hun geheel live uitvoeren. Niet altijd pakt dat geslaagd uit, want de belevenis van een album is een andere dan die van een concert. Maar ‘Shake Your Money Maker’ lijkt gemaakt voor zo’n live-uitvoering. Steviger werk en ballads wisselen elkaar prima af.

Tracks:
CD 1
01. Twice as Hard (Live)
02. Jealous Again (Live)
03. Sister Luck (Live)
04. Could I’ve Been so Blind (Live)
05. Seeing Things (Live)
06. Hard to Handle (Live)
07. Thick n Thin (Live)
08. She Talks to Angels (Live)
09. Struttin Blues (Live)
10. Stare It Cold (Live)

CD 2
01. No Speak No Slave (Live)
02. Papa Was a Rolling Stone (Live)
03. Soul Singing (Live)
04. Wiser Time (Live)
05. Thorn in My Pride (Live)
06. Sting Me (Live)
07. Remedy (Live)
08. It’s Only Rock ‘n’ Roll (Live)
09. Rock & Roll (Live)

Website: https://theblackcrowes.com/