Review: The Black Crowes – 1972

 

The Black Crowes - 1972

The Black Crowes – 1972
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Silver Arrow
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

The Black Crowes komen met hun eerste “nieuwe” muziek sinds de hereniging in 2019, een EP met een zestal covers die hun oorsprong in 1972 vonden.

Dat de Crowes bij uitstek een band zijn die hun invloeden voor het voetlicht brengen is, getuige het grote aantal covers in hun live repertoire, al jaren bekend, nu kan daar dus een half dozijn aan toegevoegd worden.

De opnames voor dit project vonden plaats in januari van dit jaar in de Sunset Sound Studio in L.A, nadat er enkele harde noten gekraakt waren over welke nummers het nou eigenlijk moesten worden. Volgens gitarist Rich Robinson was er namelijk genoeg keuze om drie volledige albums te vullen met covers uit 1972.

Dat ze daarbij uitkomen bij een nummer als Rocks Off van The Stones zal voor velen niet als een verrassing komen. De keuze om Papa Was A Rolling Stone van The Temptations in de lijst op te nemen is misschien wel even gedurfd  als geslaagd te noemen. Het nummer wordt ontdaan van de strijkpartijen en krijgt wat meer aangezette gitaren maar verliest nergens zijn kenmerkende RnB gezicht.

Zo worden er in meer nummers muzikaal enkele accenten verschoven maar blijven ze over het geheel genomen trouw aan het origineel, voorzien van de typische “Black Crowes Swagger”.

De release ging gepaard met een klein feestje in de Whisky a GoGo, een 80 minuten durend optreden waarin de hele EP gespeeld werd in combinatie met een handvol Crowes klassiekers. De beelden van deze set zijn gelukkig ook te zien op YouTube.

Diezelfde befaamde swagger doet echter wel het verlangen naar nieuwe muziek uit hun eigen koker aanzwellen. Gelukkig staat een nieuw album in de steigers want er zouden al zo’n veertig nummers geschreven zijn (verschillend van ruwe demo tot uitgewerkt) volgen Rich Robinson.

Na eerdere gedwongen annuleringen zijn de heren met hun “Shake Your Money Maker” tour op 1 oktober te bewonderen in de 013 te Tilburg. Daar zullen ze ongetwijfeld ook wat van de nieuwe EP spelen naast een integrale uitvoering van het debuutalbum.

Tracks:
01. Rocks Off (The Rolling Stones)
02. The Slider (T-Rex)
03. You Wear It Well (Rod Stewart)
04. Easy To Slip (Little Feat)
05. Moonage Daydream (David Bowie )
06. Papa Was A Rollin’ Stone (The Temptations )

Band:
Chris Robinson: Vocals
Rich Robinson: Guitars
Isaiah Mitchell: Guitars
Sven Pipien: Bass Guitar
Joel Robinow: Keyboards
Brian Griffin: Drums
Mackenzie Adams: Backing Vocals
Leslie Grant: Backing Vocals

Website: https://theblackcrowes.com/news/