Review: The Bateleurs – The Sun In The Tenth House

 

The Bateleurs - The Sun In The Tenth House

The Bateleurs – The Sun In The Tenth House
Format: CD – Digital / Label: Milanamúsica Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het gebeurt niet elke dag dat er een album van een Portugese band voorbijkomt bij Bluestown Music. Nu echter wel want de band the Bateleurs uit Lissabon hebben namelijk een voortreffelijk debuutalbum uitgebracht. Een album waarop hun invloeden als Led Zeppelin en 70’s bands als Black Sabbath en Deep Purple op een zeer krachtige wijze met hedendaagse hardrock vermengd wordt.

En dan hebben ze ook nog eens een zeer krachtige zangeres in hun gelederen in de persoon van de Franse zangeres Sandrine Orsini. De band bestaat verder uit Rui Reis (drums), Ricardo Dikk (bas) en Marco Dikk (gitaar).

Het op het Spaanse label Milanamúsica Records uitgebrachte album opent zeer krachtig met het massief groovende Nine Lives To Waste met overduidelijke Led Zeppelin trekjes en de krachtig loeiende zang van Sandrine. Vervolgens gaat het donkere All We Are voorzichtig meer de Black Sabbath kant op in een nummer met gruizig hard gitaarwerk plus een bonkend meebrul gedeelte.

Led Zeppelin keert hoorbaar terug in de funky rauwe rocker Rise Above The Storm met de lekkere vette funkbas van Ricardo Dikk en massief fuzzende grooves. De single Revolution Blues rockt ongenadig hard met plenty Zep invloeden maar ook ruimte voor dromerige psychedelica.

Na de vlammende funky rocker I’ll Go All The Way kan je in City Of Lights onmogerlijk om ‘Stairway To Heaven’ heen. Sandrine klinkt in dit nummer op haar krachtigst.

In de grommende groover Battle Horse lijkt het Led Zeppelin geluid een fusie aangegaan te zijn met het Mother’s Finest/Living Color geluid. Zowel Back To Bayou als So Good zijn broeierige funky rocknummers.

De band komt tot rust in de intieme folky afsluiter van het album Red Rover (Song 1).

Ik ben op een zeer prettige wijze verrast door dit debuutalbum van de Portugese Bateleurs!

Tracks:
01. Nine Lives To Waste
02. All We Are
03. Rise Above The Storm
04. Revolution Blues
05. I’ll Go All The Way
06. City Of Lights
07. Battle Horse
08. Back In The Bayou
09. So Good
10. Red Rover (Song 1)

Website: https://www.facebook.com/TheBateleursBand/