Review: The Barnestormers – The Barnestormers

 

The Barnestormers - The Barnestormers

The Barnestormers – The Barnestormers
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Rhino – Bloodlines Music
Release: 2023

Tekst: Harry Pater

In januari 2021 kondigde de in Schotland geboren Australische zanger Jimmy Barnes (bekend van de rockband Cold Chisel en zijn solocarrière) aan dat hij een rockabilly-outfit had gevormd met Chris Cheney van de Australische psychobilly band The Living End en Slim Jim Phantom van de Stray Cats. Barnes zei: “Slim Jim en ik praten er al 20 jaar over om dit te doen. We hebben driekwart van een rockabilly-album af, half originelen, half oude covers.”  Verdeeld over drie continenten, voordat Shirley het in elkaar zette.

In februari van dit jaar onthulde Barnes meer over de bezetting van deze ‘supergroep’ in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van het Australische tv-programma RocKwiz. De groep, genaamd The Barnestormers, heeft Jimmy Barnes op zang, Chris Cheney op gitaar, Slim Jim Phantom op drums, de in Zuid-Afrika geboren Kevin ‘Caveman’ Shirley (vooral beroemd als producer van o.m. Joe Bonamassa, Beth Hart, Black Crowes, Journey en Dream Theater) op bas en Jools Holland (jazeker, die van ‘Later with…’) op piano. Kevin Shirley heeft overigens het album ook geproduceerd, maar dat zal voor niemand een verrassing zijn!

De eerste single van de groep, een cover van Don Walkers “Johnny’s Gone”, werd in maart uitgebracht, naast de preorder van het album. De videoclip van het nummer bevat de stripillustraties van Vince Ray die door Marco Pavone tot tekenfilmleven zijn gebracht.

Een cover van Johnny O’Keefe’s “Real Wild Child” werd in april uitgebracht als de tweede single van het album. Mary Varvaris van The Music zei: “De vrolijke rock-‘n-roll-cover is perfect voor The Barnestormers – elk bandlid heeft een beetje rockabilly in zich, en hun kijk op ‘Real Wild Child’ versterkt de passie achter dit project.”

In december 2022 kreeg Barnes na een goed verlopen grote heupoperatie weer zin om verder te gaan met dit project. “Een bezoek van mijn maat Sam Neill en een ja om morgen naar huis te gaan”, meldde de Working Class Man-zanger op sociale media. “Het is alsof al mijn kerstdagen in één keer zijn gekomen. (Zijn dochter) Elly May zette hoeden op ons zodat we feestelijker zouden zijn. Een nieuwe heup en een goede gezondheid, een paar maanden thuis met mijn meisje, het beste cadeau dat ik ooit kon krijgen!”

Toen ikzelf Jimmy Barnes voor het eerst zag optreden, in een bloedhete concertzaal van De Lantaarn in Hellendoorn, werd ik ondanks de hitte bijna letterlijk weggeblazen door de ongelooflijke strot van deze voor mij toen onbekende zanger. Sindsdien hem meerdere keren zien optreden, zowel in zalen als op festivals (o.m. Parkpop in Den Haag) en hem twee keer ontmoet en geïnterviewd.

Naast keiharde rock bleek al snel dat Jimmy Barnes ook een geweldige soulzanger is die ook een behoorlijk aantal uitstekende ballads in zijn repertoire heeft. Op dit eerste album met deze band trekt hij iets minder zijn scheur open, maar het is en blijft een herkenbare sound. De meeste songs zijn door anderen geschreven en vaak ook door anderen uitgevoerd, zoals Working For The Man van Roy Orbison en Sweet Nothin’s van Brenda Lee. Je zou kunnen zeggen dat dit de 21e-eeuwse versie van de rock & roll en rockabilly uit de jaren vijftig en zestig is. Ik heb me er in elk geval kostelijk mee vermaakt!

Het album heeft in Australië inmiddels de derde plaats op de albumhitlijst bereikt. Vanaf 5 augustus begint de band aan een Australische tournee.

Tracks:
01. Sweet Love On My Mind
02. Working For The Man
03. Johnny’s Gone
04. Lonesome Train
05. Thirteen Women (And Only One Man)
06. Dear Dad
07. Crazy Crazy Lovin’
08. Sweet Nothin’s
09. Land Of Hope And Glory
10. Real Wild Child
11. 25 To Life

Website: https://www.facebook.com/thebarnestormers/