Review: The Band Of Heathens – Remote Transmissions Volume One

 

The Band Of Heathens - Remote Transmissions Volume One

The Band Of Heathens – Remote Transmissions Volume One
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: BOH Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Gedurende de lockdown periode van de Covid Pandemie gebruikten vele artiesten en bands hun opgedrongen extra vrije tijd om eens wat anders te doen. De ene artiest/band kwam met een akoestisch album en de ander met een album vol met covers. Zoals de Texaanse band the Band Of Heathens.

Het is het twaalfde album van Ed Jurdo (zang, gitaar), Gordy Quist (zang, gitaar), Trevor Nelson (keyboards), Richard Millsap (drums) en Jesse Wilson (bas) met in elk nummer een gastoptreden.

Dit coveralbum toont wederom aan dat the Band Of Heathens een prima band is, die thuishoort in de rauwere hoek van de Americana.

Een aantal cover is alom bekend. Zoals de opener Rock And Roll Doctor van Little Feat, dat in handen van the Band Of Heathens de zelfde luie groove heeft met heerlijk snijdend slidegitaarspel en een gastbijdrage van White Denim gitarist James Petrallis.

Een tweetal Rolling Stones covers komt voorbij. De eerste is Tumbling Dice, dat op een ontspannen groovende manier gecoverd wordt. De oorspronkelijke Stones rauwheid heeft hier plaats gemaakt voor een broeierig swampgeluid en gaste Nicki Bluhm zorgt voor een Sheryl Crow-achtig geluid.

De tweede Stones cover is You Got The Silver, met Charlie Starr als gast. In dit geval gaat het om een intieme breekbare cover. Night Moves van Bob Seger mag ook als bekend worden verondersteld. De cover benadert het origineel in een gemoedelijk deinende versie met Butch Walker als gast.

Heel verrassend is de cover van het Temptations nummer Papa Was A Rolling Stone met een al even verrassend optreden van gast Ray Wylie Hubbard in een ongepolijste funky versie.

Minder bekend is Lucinda Williams’ Joy dat een broeierige haast Little Feat-achtige cover krijgt met de indringende geknepen zang van Margo White en vol met schurend en snerpend sliddegitaar spel. L.A. Freeway van Guy Clark klinkt intiem schuifelend met Todd Snider als gast.

Tom Petty’s Walls klinkt loom en haast Beatles-achtig.The Man In Me van Bob Dylan en met Hayes Carll als gast klinkt lekker dromerig in de beste Dylan/The Band traditie.
De country duikt op in een cover van Marty Robbins’ El Paso City. Zacht deinend met lichte Tijuana invloeden.

Dit cover album van the Band Of Heathens laat horen, dat dit een prima manier was om door de lockdown periode heen te komen. Zo prima, dat ik niet kan wachten op deel 2 van dit prima initiatief (zonder lockdown periode s.v.p.)!

Tracks:
01. Rock And Roll Doctor (ft. James Petrallis)
02. Tumbling Dice (ft. Nicki Bluhm)
03. Papa Was A Rolling Stone (ft. Ray Wylie Hubbard)
04. Joy (ft. Margo Price)
05. L.A. Freeway (ft. Todd Snider)
06. Night Moves (ft. Butch Walker)
07. Walls (ft. Robert Ellis)
08. The Man In Me (ft. Hayes Carll)
09. El Paso City (ft. Mark Wystrach)
10. You Got The Silver (ft. Charlie Starr)

Website: https://bandofheathens.com/