Review: The Band Of Heathens – Cutting Room Floor

 

The Band Of Heathens - Cutting Room Floor

The Band Of Heathens – Cutting Room Floor
Format: Digitaal / Label: BOH Records
Release: 2022

Tekst: Ella-Milou Quist

‘Cutting Room Floor’ is een project van The Band Of Heathens dat de schijnwerpers richt op een aantal liedjes die om de één of andere reden (stilistische uitbijter, te veel gelijkenis met andere nummers, het tempo) een album niet gehaald hebben.

Als de groep namelijk een plaat maakt, blijft er altijd materiaal over dat er niet op past. Zo geldt dat ook voor de vijf nummers op deze EP die al compleet opgenomen en gemixt waren. De band gelooft, ondanks de streamingdiensten en muziekbibliotheken die er nu zijn, dat een album met negen of tien nummers nog steeds iets speciaals en magisch heeft. De volgorde en tempo van de liedjes zijn ontworpen om een verhalende draad te creëren, zowel muzikaal als tekstueel, en zo bij te dragen aan de fijnste luisterervaring.

Een aantal van de songs op de EP zijn al een aantal jaren opgenomen in de setlist en fans vragen zich na de shows vaak af waarom ze nooit zijn uitgebracht op CD of vragen waar ze de nummers überhaupt kunnen vinden. Gelukkig kan er eindelijk gezegd worden dat ze op een EP staan. Al is deze wel alleen te beluisteren via de bekende streamingdiensten.

Zodra je ‘Cutting Room Floor’ op zet begrijp je wel waarom deze liedjes het waard zijn en het ook verdienen om een plek te krijgen op een album, of in dit geval een EP. Het zijn stuk voor stuk goede songs met sterke arrangementen en mooie composities en bovendien allemaal voorzien van het heerlijke en typerende Band Of Heathens geluid en gevoel.

DC9, hoewel later geschreven (ten tijde van ‘Duende’ in 2016) had qua geluid zo op ‘One Foot In The Ether’ gekund. Carry Your Love (respectievelijk geschreven rond 2013/2014) en Nashville Tuesday Morning passen beide goed op ‘Duende’.
Not Mine To Begin With past dan het best op ‘Sunday Morning Record’ terwijl afsluiter Take To Begin qua sound dan weer tussen ‘Duende’ en ‘Sunday Morning Record’ in zit.

Zoals gezegd hebben de heren van The Band Of Heathens er legitieme redenen voor om deze nummers niet op een plaat te zetten, maar zonde is het wel. Gevalletje kill your darlings om het beste resultaat te krijgen, waarvoor alle respect en begrip. Hopelijk volgen er meer ‘Cutting Room Floor’ EP’s die dan samen wel weer een fysiek (verzamel)album vormen. 

Tracks:
01. DC9
02. Carry Your Love
03. Not Mine To Begin With
04. Nashville Tuesday Morning
05. Take To Begin

Website: https://bandofheathens.com/