Review: The Ballet Bombs – Mutations

 

The Ballet Bombs - Mutations

The Ballet Bombs – Mutations
Format: 10” vinyl EP / Label: Noisolution Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Vanuit Eindhoven komt de nodige smerige en woeste garagerock onze kant op via het trio The Ballet Bombs. Dat trio bestaat uit Robin “Zwoelboy” van Nistelrooy (bas, zang), Erik “El Cahole” van de Beek (drums, zang) en Frankie “Fuzz” Lamberts(gitaar, zang).

Hun garagerock is van een bijzonder smerig soort. Met het grootste gemak gooien de mannen invloeden van The Stooges, The Cramps en The Jon Spencer Blues Explosion in hun blender waarna een zwaar gonzend en eigenzinnig soort garagerock tevoorschijn komt.

Hun nieuwe 10” werd live opgenomen voor een publiek, dat ongetwijfeld na dit concert nog uren verdwaasd  en groggy heeft rondgelopen.

Geopend wordt met het maf getitelde Fliedieflatsie. Een zeer sompige rocker met een eigenwijs twangende surfgitaar en een heftige fuzzbas. Er gebeurt van alles in dit nummer. Af en toe lijkt er via de zang een bubblegum sfeertje op te duiken en via de huilende gitaar een bluesy geluid. Maar de fuzznoise heeft toch de overhand. Dat blijkt aan het eind van het nummer waarin een ware noise en schreeuw uitbarsting plaatsvindt.

Leave My Head! is een stroperig dreigend en dreunend nummer met massief fuzzbas spel en waarin de zanger in een hysterische huilbui uitbarst. Frankie Friendzone is een broeierige fuzzblues waarin de fuzzbas overheerst naast de snijdende gitaar en dromerige zang.

Kant B opent met de smerig fuzzende versiertruc van Oh, Girl! (Looking For A Boyfriend?). Een hoekig pompend fuzzrocknummer waar waarschijnlijk alleen de smerigste meisjes op af zullen komen. De afsluiter is het smerig gonzende Cannibal waarin het trio klinkt als de smerige, debiele broertjes van The Cramps.

The Ballet Bombs zijn verantwoordelijk voor een heerlijke Hollandse pot garage herrie!

Tracks:
A-Side:
01. Fliedieflatsie
02. Leave My Head!
03. Frankie Friendzone

B-Side:
01. Oh, Girl!
02. Cannibal

Website: https://www.facebook.com/TheBalletBombs