Review: The Backyard Casanovas – Backyard Stomp

 

The Backyard Casanovas - Backyard Stomp

The Backyard Casanovas – Backyard Stomp
Format: CD / Label: Rhythm Bomb Records
Release date: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het mogen dan Casanovas zijn, deze Duitse Backyard Casanovas klinken uiterst smerig! Op een wijze waar Hound Dog Taylor zeer blij van zou worden! Deze band uit Bonn werd in 2018 opgericht en fungeert vaak als backingband voor Cat Lee King onder de bizarre naam Cat Lee King & his Cocks!

Tommy J. Croole (zang, sologitaar), Sidney Ramone (ritmegitaar), Lucky Luciano (staande bas) en Rene Lieutenant (drums) laten op hun debuutalbum duidelijk horen dat zij gek zijn op wilde en rauwe rhythm & blues.

De opener van het album, een cover van Hop Williams’ Chicken Stuff laat dat gelijk horen. Een rauw boppend nummer, dat klinkt als een mix van the Paladins en Hound Dog Taylor met super smerig slidegitaarwerk. Ook Be My Love is een cover, en wel van Freddie Coaster. Een wilde rocker met splijtend gitaarwerk van Tommy J. Croole.

You Don’t Give A Damn is vervolgens een stug doorpompende Paladins-achtige shuffle, die op zijn beurt gevolgd wordt door de losjes boppende rockabillyblues van I Ain’t Botherin’ Nobody. In het energiek stuwende Hey Sweet Lady raakt Tommy J. Croole vocaal totaal over zijn toeren.

Jerry McCain’s Geronimo Rock ‘n’ Roll krijgt een zeer rauwe cover met bijbehorend bijtend gitaarwerk. Na de stuwende shuffle Evil Woman is de cover van Hazil Adkins’ Big Fat Mama aan de beurt, uitgevoerd op een zeer onstuimige wilde wijze. Het pompende Scratchin’ zit vol met jeukerig schroeiend gitaarspel.

Het album eindigt met een tweetal covers. Frankie Lee Sims’ Lucy Mae Blues klinkt lekker smerig en broeierig en Hound Dog Taylor’s Take Five zeer onstuimig en ziedend.

Een prima debuut vol smerige wilde rhythm & blues!

Website: https://www.facebook.com/thebackyardcasanovas/

The Backyard Casanovas - Backyard Stomp - back