Review: The B. Christopher Band – Snapshots From The Second Floor

 

The B. Christopher Band - Snapshots From The Second Floor

The B. Christopher Band – Snapshots From The Second Floor
Format: CD / Label: Guitar One Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Gitarist B. Christopher is in zijn USA een grote naam, met name in de wereld van de TV muziek. Hij componeerde en speelde namelijk onnoemelijk veel nummers, bestemd voor de TV.

Inmiddels is hij aan zijn zesde soloalbum toe met zijn B. Christopher Band. Een band, die op dit album bestaat uit, naast B. Christopher, Anton Fig (drums, o.a. Joe Bonamassa), Studebaker John (harmonica), E.J. “Moose” Boles (zang), Nick Douglas (bas) en Eric Collier (bas).

Ik heb er nu al spijt van dat ik de voorgaande albums van B. Christopher nooit gehoord heb want het materiaal op B. Christopher’s nieuwe album is weergaloos goed!

En dat komt vooral door het gitaarspel van B. Christopher dat ontzettend hard en bijtend klinkt. Een gitaarstijl, die bij mij onmiddellijk herinneringen aan Roy Buchanan opriep.

Hij opent zijn album met de opgewekt pompende blues All Twisted Up. Een instrumental met hard priemend gitaarwerk en de scheurende harmonica van Studebaker John in de hoofdrol.

Dan volgt de loom deinende blues Where You At waarin de zeer doorleefde zang van E.J. “Moose” Boles opvalt naast de smartelijk hard klinkend gitaar en de broeierig kreunende harmonica. De instrumentale shuffle Sugar Baby laat B. Chrisopher horen met rauw brullend gitaarspel in de beste Roy Buchanan traditie.

Vervolgens gaat de losse rocker Talk To Me richting het geluid van the Fabulous Thunderbirds.

Na de broeierig instrumentale shuffle Take It Home en de deinende swinger Who You Gonna Turn To Now volgt het hoogtepunt van het album. De broeierig pompende instrumentale shuffle Something’s Wrong met B. Christopher’s hard twangende en schrapende gitaar in de hoofdrol.

Deep Fish Grit is een gruizig voortploegende blues met hard bijtend gitaarwerk, gevolgd door de broeierige boogie Ain’t That Cold met werkelijk uitzinnig razende slidegitaarspel.

De afsluiter van het album, Smoke, laat de intiemere kant van B. Christopher horen in een instrumentaal nummer met weemoedige rauwe slidegitaarspel.

Het zesde album van B. Christopher is een absolute aanrader aan alle blues(gitaar) liefhebbers en een zeer goede reden om zijn voorgaande albums ook aan te schaffen!

Tracks:
01. All Twisted Up
02. Where You At
03. Sugar Baby
04. Talk To Me
05. Take It Home
06. Who You Gonna Turn To Now
07. Something’s Wrong
08. Late Night Crying
09. Deep Fish Grit
10. Ain’t That Cold
11. Like A Fool
12. Thirty Years
13. Smoke

Website: https://www.bchristopherband.com/home