Tell Everybody! – 21st Century Juke Joint Blues From Easy Eye Sound

 

Tell Everybody! - 21st Century Juke Joint Blues From Easy Eye Sound

Tell Everybody! – 21st Century Juke Joint Blues From Easy Eye Sound
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Easy Eye Sound
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Easy Eye Sound is een label uit Nashville, Tennessee, en niet zomaar een label! Nee, want het label werd opgericht door Dan Auerbach van the Black Keys.

En dan kan je er vergif op innemen, dat er volop broeierige rauwe bluesreleases op dat label verschijnen. Dit overzichtsalbum geeft een prima kijkje in de “artiestenstal” van Easy Eye Sound. Jammer genoeg is een drietal artiesten niet langer meer onder ons.

De eerste is R.L. Boyce, een zanger-gitarist uit Como, Mississippi, die deze maand op 68 jarige leeftijd overleed. Zijn Coal Black Mattie is een goed voorbeeld van het Easy Eye Sound geluid. Een breekbare stuwende blues, zeer ongepolijst met R.L.’s warme zangstem en zijn schurende slide. Ook Leo “Bud” Welch is niet langer onder ons. Hij overleed in 2017. Je hoort zijn gospelblues in Don’t Let The Devil Ride, een broeierig losjes schurend nummer.

Glenn Schwartz zat ooit, samen met Joe Walsh in the James Gang en dook daarna op in Pacific, Gas & Electric en de obscure All Saved Freak Band. Er staan twee nummers van Glenn Schwartz op dit album. Op de eerste, Daughter Of Zion, gaat Glenn op een rauwe fuzzende wijze een gitaarduel aan met Joe Walsh. Zijn tweede nummer Collinwood Fire is een krachtig stuwende akoestische blues met zeer ongepolijste zang.

Uiteraard zijn the Black Keys en Dan Auerbach zelf ook aanwezig. The Black Keys zijn te horen in de gemene garageblues No Lovin’ terwijl Dan Auerbach na een bedwelmend sitarintro op de fuzzblues toer gaat in Every Chance I Get (I Want You In The Flesh) waarbij je invloeden als Norman Greenbaum (Spirit In The Sky) en T.Rex tegenkomt.

Robert Finley’s Tell Everybody is een broeierig bonkende funky blues met zeer krachtige doorleefde zang gevolgd door het duo the Moonrisers met hun loom voortschuifelende Tall Shadow. Aan Catfish Blues van Jimmy “Duck” Holmes kleeft een swampblues geluid

Nat MyersWillow Witchin’ is weer een voorbeeld van een ongepolijst bonkende akoestische blues. Gabe Carter’s Buffalo Road gaat verrassend de funky kant van Little Feat op terwijl zijn Anything You Need zweterig voortschuifelt.

Met dit lekkere overzichtsalbum komen de fans van rauwe en broeierige blues hun tijd wel door!

Tracks:
01. R.L. Boyce: Coal Black Mattie
02. Robert Finley: Tell Everybody
03. The Moonrisers: Tall Shadow
04. Dan Auerbach: Every Chance I Get (I Want You In The Flesh)
05. Jimmy “Duck” Holmes: Catfish Blues – Mono
06. Gabe Carter: Anyhting You Need
07. Nat Myers: Willow Witchin’
08. Leo “Bud” Welch: Don’t Let The Devil Ride – Mono
09. The Black Keys: No Lovin’
10. Glenn Schwarz featuring Joe Walsh: Daughter Of Zion
11. Gabe Carter:L Buffalo Road
12. Glenn Schwartz: Collinwood Fire

Website: https://store.easyeyesound.com/