Review: TeeBee Brown And Friends – Blues En Ballads In Je Moerstaal 2 – Herinneringen

 

TeeBee Brown & Friends - Herinneringen – Blues En Ballads In Je Moerstaal 2

TeeBee Brown And Friends – Blues En Ballads In Je Moerstaal 2 – Herinneringen
Format: CD / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

TeeBee Brown is een duo, dat bestaat uit Teus de Bruin uit Papendrecht (zang, gitaar) en Michel Tent uit Sliedrecht (zang, gitaar). Bijgestaan door een aantal vrienden komen zij nu met de opvolger van hun “Blues En Ballads In je Moerstaal” album uit 2018.

En het zijn vooral de teksten, die dit album leuk maken. Teksten, die soms erg herkenbaar zijn en vaak ook erg hilarisch.

Qua muziek zit het duo ergens tussen de blues en Americana in, gebracht in een tegen de lo-fi aanhangend geluid. Ik kwam af en toe invloeden als Armand, Jona Lewie en De Kift tegen. Soms rammelt de blues van TeeBee Brown een beetje en soms klinken de teksten ietwat krampachtig. Maar het merendeel van de nummers op dit tweede album is als “aangenaam” te omschrijven.

Zo is Ik Heb je Niet Meer Nodig een bitterzoet nummer vol liefdesverdriet, verlangen en bitterheid. Het lo-fiachtige Naar Het Leger komt, mede door het orgeltje, over als een bluesy versie van Jona Lewie. Niemand Treft Blaam is een lome, hilarische blues over een wel zeer haatdragend ex.

In de broeierige blues Religie proberen Heer Pastoor (als er 1 schaap over de dam is, volgen er meer) en God Bacchus het duo binnen te halen. Uiteindelijk belanden zij bij hun nieuwe religie, de muziek. De Straatmuzikant is een “bedelblues” met de tekst “beste mensen, doe iets goed. Gooi die knaak maar in mijn hoed”.

Het rauw schurende Durf Te Leven vertoont wat De Kift trekjes en Enora is een zeer liefdevolle shuffle. Mobiel Leven is een zeer herkenbare ploegende shuffle over de terreur van de mobiele telefoon waardoor enige vorm van sociaal contact vaak vernietigd wordt.

De Patient is een bittere blues vol onbegrip ten opzichte van Onze Vader die in den hemele zijt. In Corona Blues komen de gebeurtenissen uit de Corona periode nog eens voorbij (“iedereen werd ziek van de Chinees”).

Het tweede album van TeeBee Brown zit vol met hilarische maar ook treffende en ironische teksten, die op een lo-fi manier ten gehore worden gebracht. Een leuk album dus!

Tracks:
01. Schooljaren
02. Ik Heb je Niet Meer Nodig
03. Aaichie’s Blues
04. Naar Het Leger
05. Niemand Treft Blaam
06. Religie
07. De Straatmuzikant
08. Enora
09. Durf Te Leven
10. Mobiel Leven
11. Waarom!
12. De Patient
13. Sport Is Niet Mijn Ding
14. Arme Man
15. Corona Blues

Website: https://www.facebook.com/teus.debruin.9