Review: Tedeschi Trucks Band – I Am The Moon: IV Farewell

 

Tedeschi Trucks Band – I Am The Moon IV Farewell

Tedeschi Trucks Band – I Am The Moon: IV Farewell
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Fantasy Records
Release: 2022

Tekst: Gerrit Schinkel

De in 2010 door gitarist Derek Trucks en zangeres-gitariste Susan Tedeschi opgerichte Amerikaanse rock- en bluesband Tedeschi Trucks Band is bezig met een ambitieus project, nl. een vierdelige albumreeks ‘I Am The Moon’, 24 originele songs met in totaal meer dan twee uur muziek. Bij het schrijven van de liedjes werden Tedeschi en Trucks geïnspireerd door het gedicht Layla & Mainun van de 12e-eeuwse Perzische dichter Nezami Ganjavi.

Op 3 juni 2022 verscheen ‘I Am The Moon: I Cresent’ en op 1 juli jl. is ‘I Am The Moon II Ascension’  verschenen. Het derde deel ‘I Am The Moon: III The Fall’ is eind juli uitgebracht. En nu is het vierde en laatste deel verschenen: ‘I Am The Moon: IV Farewell’. Met een speelduur van bijna een half uur is dit het kortste album.

Het openingsnummer Last Night In The Rain is een prachtig gearrangeerde song waarin alle 12 bandleden hun beste muzikale beentje voorzetten. In Soul sweet Song is een hoofdrol voor het bijtende gitaarwerk van Derek Trucks, de piano van Gabe Dixon en de fraaie backing vocals. Het is een mooie song met herinneringen aan Kofi Burbridge, de op 15 februari 2019 overleden toetsenist en fluitist van The Derek Trucks Band en later van Tedeschi Trucks Band.

Schitterend is de zang van Susan Tedeschi in D’Gary. Vermeldenswaard is hier ook de (te korte) jazzy saxsolo van Kebbi Williams. Maar het nummer wordt gedragen door de zeer fraaie lange gitaarsolo met Afrikaanse invloeden van Trucks. Die Afrikaanse invloeden heeft hij van D’Gary, (pseudoniem van Ernest Randrianasolo), een singer-songwriter-gitarist uit Madagaskar.

Mike Mattison neemt de leadvocals voor zijn rekening in de schitterende meerstemmig gezongen gospelachtige ballad Where Are My Friends. In de laatste twee songs is Susan vocaal weer in absolute topvorm met haar uitbundige zang, naast de akoestische gitaar van Trucks, in I Can Feel You Smiling, en in het slotnummer Another Day, waarin de band ook fantastisch op dreef is.

Conclusie:
Net als deel I, II en III is ook deel IV om je vingers bij af te likken. Het ambitieuze project ‘I Am The Moon’ is meer dan geslaagd. Wat mij betreft een muzikaal hoogtepunt tot nu toe in de carrière van Tedeschi Trucks Band.

Tracks:
01. Last Night In The Rain
02. Soul Sweet Song
03. D’Gary
04. Where Are My Friends
05. I Can Feel You Smiling
06. Another Day

Line-up:
Susan Tedeschi – zang, gitaar
Derek Trucks – lead gitaar, akoestische gitaar
Mike Mattison – gitaar, zang
Gabe Dixon – keys, zang
Brandon Boone – bas
Tyler Greenwell en Isaac Eady – drums, percussie
Alecia Chakour en Mark Rivers – zang, percussie
Kebbi Williams – saxofoon
Ephraim Owens – trompet
Elizabeth Lea – trombone

Website: https://www.tedeschitrucksband.com/